(►) Kossuth Zsuzsannára emlékeztek a Dékániban (galéria)
Közélet

(►) Kossuth Zsuzsannára emlékeztek a Dékániban (galéria)

Bensőséges megemlékezést tartott a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma ma délelőtt az iskola első szintjén a Magyar Ápolók Napja alkalmából. Az oktatási intézmény egészségügyi szakján tanulók, az iskola vezetése és a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza képviselői jelenlétében koszorúzták meg a Kossuth Zsuzsanna terem előtti emléktáblát.

A Magyar Ápolási Egyesület indítványozta, hogy az országgyűlés határozatban ismerje el a Magyar Ápolók Napját Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét. A határozat megszületett és 2011 óta ünnepe ez a nap a magyar egészségügynek. Hétfőn délelőtt a Dékáni Árpád Technikum közössége tartott bensőséges megemlékezést a szakterületen tanuló diákok, az iskola vezetése és a meghívott Kiskunhalasi Semmelweis Kórház képviselői előtt.

Molnár Nándor igazgató köszöntötte a megjelenteket

Molnár Nándor, a Dékáni Árpád technikum igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Az igazgató fontosnak tartja, hogy a szakterületen tanulók a fogadó intézmény, a kórház képviselőivel közösen emlékezzenek meg a Magyar Ápolók Napjáról. Az oktatási intézményben, az első szintem tantermet neveztek el Kossuth Zsuzsannáról, aki az 1848-as szabadságharc idején a tábori kórházakban vezetett be szakmai protokollt és mint főápoló felügyelte a tábori gyógyító központokat. 

A 10. A osztály tanulói Sáli Fanni és Nagy Zalán Bence adtak irodalmi hátteret a megemlékezéshez

Az igazgató a Magyar Ápolók Napja megemlékezést a szakmai elkötelezettség egyik fontos állomásának tartja, ezért is ápolja hagyományként a technikum a koszorúzással egybekötött ünnepséget. A megemlékezést a kórház ápolói szakterületének képviselőivel azért tartják közösen, mert az oktatás és a gyakorlati, később foglalkoztatói helyszín szoros együttműködése így hangsúlyosabban jut érvényre és ezzel erősítik a kapcsolatukat.

Dittmayer Péter, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház ápolási igazgatója beszéde közben

Az igazgatói megnyitót követően Dittmayer Péter, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház a Szegedi Tudományegyetem Oktató Kórháza ápolási igazgatója szólt a megjelentekhez. Dittmayer Péter Kossuth Zsuzsanna életét idézte fel és szakmai munkásságát méltatta, amely példaértékű az egészségügyi területen dolgozók számára. 

Figyelmes tanulói közönség az első szint galériájánál

A kórházi vezető Rendkívül fontosnak nevezte az ápolói utánpótlás képzést az ápolási igazgató és kifejezte, hogy nagy öröm számukra az, hogy Kiskunhalason magas színvonalú ágazati képzés folyik a technikumban. Teljesen természetesnek gondolja, hogy a közös megemlékezéssel erősítik az intézmények közötti jó kapcsolatot, eredményes együttműködést.

Pakai István Jánosné, a Magyar Ápolási Egyesület vármegyei vezetője helyezte el a koszorút

A beszédeket követően irodalmi műsort adott a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum Dékáni Árpád Technikuma 10. A osztály két tanulója Sáli Fanni és Nagy Zalán Bence, majd a koszorúzás következett. A Kossuth Zsuzsanna terem előtti emléktáblát Molnár Nándor igazgató, Pakai István Jánosné, a Magyar Ápolási Egyesület vármegyei vezetője és Dittmayer Péter ápolási igazgató megkoszorúzták. Befejezésként Sáli Fanni Aranyosi Péter: Ápolók napjára című versét mondta el, amellyel lezárult az ünnepi megemlékezés.

Így jelezte műsort adó diákjainak elismerését a felkészítő Dabisné Domonkos Ibolya tanárnő

Kép-szöveg: Kovács Iván