Köszönet a bőséges termésért
Közélet

Köszönet a bőséges termésért

Október első vasárnapja a Terményáldás ünnepe, melyről a kiskunhalasi II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum diákjai és pedagógusai is minden esztendőben megemlékeznek. Az oktatási intézmény Majsai úti tankertjében zöldségeket, gyümölcsöket állítottak ki a megjelentek, majd közösen mondtak köszönetet az idei bőséges termésért.

Minden földművelő nép hagyományai között megtalálhatóak azok az ünnepségek, melyekkel, a mezőgazdasággal foglalkozók bőséges termést kérnek Istenüktől, és hálát is adnak ezért. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 2014-ben meghozott döntése alapján minden év októberének első vasárnapja a Terményáldás ünnepe. A kiskunhalasi, tekós ünnepségen Gyirán Péter iskolalelkész beszélt Isten gondoskodásáról és áldásáról.

- Igazán boldog vagyok, hogy most már több éve megrendezi az iskola ezt az ünnepséget. Arról beszéltem ma a fiataloknak, hogy a hála milyen fontos szerepet tölt be minden ember életében. Jól tudjuk, hogy a közös munka gyümölcse az mindig édesebb, a közösen elvégzett munka mindig minőségibb. Az ember pedig a másik munkájából is táplálkozhat, ezért is fontos az összetartás már fiatal korban is – fejtette ki az iskolalelkész.

Az iskola igazgatója is fontosnak tartja az ilyen megemlékezéseket. Téglás László a programon azt hangsúlyozta ki, hogy a Tekó milyen komoly mezőgazdasági gyökerekkel rendelkezik. E mellett kiemelte, mennyire nagy jelentőséggel bír, ha a hívő emberek fejet hajtanak a természet előtt, hiszen a zord téli hónapokban mindig is az jelentette a túlélést, ha tele volt az éléskamra a természet nyújtotta, emberek által megtermelt finomságokkal.