KunfehérTor 2023
Közélet

KunfehérTor 2023

Hagyományőrző, gasztrokulturális programra várták a helybélieket és a környéken élőket szombaton reggeltől, Kunfehértón. A falu lakói igen korán keltek, disznót vágtak, majd közösen készítették el a sok-sok magyaros finomságot. Az ételek mellett a zene, a tánc és a régmúlt felidézése is szerepet kapott a rendezvényen.

Évek óta hagyomány Kunfehértón, hogy február vége felé a Tájháznál látvány disznóvágást tartanak. Ma reggel is összegyűlt a falu apraja-nagyja, hogy együtt töltsenek egy remek hangulatú napot.

- 2015 óta tartjuk meg a KunfehérTor rendezvényünket. Sajnos volt két év kényszerpihenő, de végre újra együtt lehetünk és most semmi akadálya nem volt annak, hogy megvalósuljon ez a hagyományőrző program. Jótékonysági eseményről van szó, a befolyt összeget a Rosszcsontok Alapítványnak ajánlja fel az önkormányzat. Erre a disznótorra nem csak helyieket várunk, rendszerint megérkeznek hozzánk a vendégek erdélyi testvértelepülésünkről is. Fontosnak tartom az ilyen programokat, hisz azt szeretnénk, hogy a mi gyerekeink is abban nőjenek fel, amiben egykor mi. Itt remek a hangulat, lehet enni-inni, ezzel pedig összehozzuk az embereket – tájékoztatott Huszár Zoltán polgármester.

Reggel fél 7 után nem sokkal kezdődött a disznóvágás. A böllér és segítői rövid idő alatt túl voltak a szúráson, pörzsölésen és a bontáson. Mindezt persze érdeklődő szempárok kereszttüzében tették.

Egy disznóvágás nem lehet igazi, ha nincs kellő mennyiségű pálinka. A fehértóiak és erdélyi barátaik folyamatosan gondoskodtak arról, hogy senki ne fázzon a februári hidegben.

Közben már készültek a reggelihez való finomságok. Sült hús, hagymás vér, savanyú máj és egyéb finomságok sültek és főttek a szorgos szakácsoknak köszönhetően. A jó illatok egyre több embert csalogattak a helyszínre.

- A pecsenye elmaradhatatlan egy disznóvágás reggelén. Több tepsiben sülnek az ízletes húsok, hogy mire ideérnek az emberek, készen legyünk mindennel. Akkor lesz igazán jó a pecsenye, ha lassú tűzön sütjük, mert nem szabad kiszárítani a szeleteket – árulta el Vass László.

Aki könnyedebb falatokra vágyott, az is megtalálhatta az igényeinek megfelelő harapnivalót. Kemencés lepényt készítettek a helyi asszonyok és urak, amit azon melegében el is kapkodtak az éhes vendégek.

Reggel 9 órára minden elkészült, jöhetett a reggeli. Hosszú sorban várták az emberek, hogy végigkóstolhassák a teljes menüsort. A szervezők és a szakácsok sok dicsérő szót kaptak a jóllakott látogatóktól.

A programok jelenleg is zajlanak, napközben többnyire hagyományőrző csoportok állnak közönség elé, de lesz pálinkamustra is. Este fél nyolckor pedig Kaczor Feri lép színpadra legnagyobb slágereivel, majd hajnalig tartó mulatság vár a jelenlévőkre.