Kunsági borok megméretése
Közélet

Kunsági borok megméretése

A Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa május 6-án, Kiskunhalason rendezte meg a XXIV. Kunsági Borvidéki Borversenyt. Az eseménynek a Csipke Hotel adott otthont. A megméretés célja volt felmérni a gyártástechnológiai színvonal és a minőség alakulását, valamint a Bács-Kiskun Megye Bora választáshoz kijelölni azokat a nedűket, amelyeket neveznek.

A megméretésen terítékre kerültek borok, gyöngyöző borok, pezsgők, borkészítmények és szőlő alapú párlatok. A versenyre nevezhető volt minden, a Kunsági borvidéken termelt szőlőből készült bor, valamint az abból készült csemege-, fűszerezett bor, gyöngyöző bor, habzóbor, pezsgő, bor-, borseprő-, törkölypárlat, amelyet a törvényben előírtak szerint állítottak elő és kezeltek.

A forgalmi borok kategóriájában a NÉBIH BAII által kiadott engedéllyel rendelkező termékeket lehetett nevezni. Termelői borok kategóriájában azok a borokat, melyek kereskedelmi forgalomban nincsenek és a termelők legalább 500 liter készlettel rendelkeznek. Muzeális borok kategóriájában a 2017-es vagy az azt megelőző évjáratok boraival lehetett indulni.

A Kunsági borvidékről 4 fehér-, 4 rozé- és 4 vörösbort neveznek a megye boraként. Szőke Sándor, a Halasi Hegyközség elnöke: - A COVID után már hiányolták a borversenyt. A résztvevők száma közel azonos a korábbival. A borok minőségénél nagymértékben befolyásoló tényező az időjárás.

Frittmann János, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke: - Óriási volt az érdeklődés, összesen 244 minta érkezett. Ez a verseny iránytű a borvidék szakembereinek a kínálatról és lehet kóstolni. A könnyű, gyümölcsös borok felé ment el a piac.

Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti Borászati Intézet igazgatója: - A szőlő- és borágazatnak jó egy ilyen szakmai verseny. Ezzel is tudjuk népszerűsíteni a magyar bort. Bizottságonként 30-40 mintát bírálunk el.

Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára: - A hegyközségi borversenyek túlmutatnak a bor minősítésén. Szakmai fórumot és objektív visszajelzést jelentenek a résztvevő borászok számára. Mindig újabb és újabb inspirációra van szükség.