Lakatos Vince emléke előtt tisztelegtek
Közélet

Lakatos Vince emléke előtt tisztelegtek

Az író, operatőr, filmrendező Lakatos Vincére emlékeztek a Baky kastély falán lévő emléktáblánál. Lakatos Vince 1907 január 21-én született az Arad melletti Mikelakán, ám munkássága már a Halas környéki tanyavilág megörökítéséhez kapcsolódik. Lakatos Vince könyvei, filmjei bemutatják az egykor itt élt szegény sorsú emberek mindennapjait.

A Baky-kastélyban tartott megemlékezésen Halász Balázs mondott köszöntőt. Rövid életrajzi ismertetőjéből kiderült, hogy Lakatos Vince Harkakötöny közelében élt a családjával újságírói karrierje 1933 nyarán indult, szociológiai jellegű cikkeihez készített fotókat. Írásai a Halasi Hírlapban, majd később több fővárosi napilapban is megjelentek. Később filmeket is készített a tanyasi, nehéz sorsú emberek mindennapjairól. Kiskunhalas környékén forgatott filmjeinek hatására hozták létre a Baky-kastélyban az idősek otthonát, melynek falán emléktábla örökíti meg a nevét.

Munkásságát 1971-ben érdemes művész díjjal ismerték el, 1973-ban kiváló művész lett. 1978-ban a Naplemente című, négy részes televíziós filmjéért Kossuth-díjra jelölték, amit halála miatt mégsem neki ítéltek.

2005-ben, (posztumusz) megkapta a Kiskunhalas város díszpolgára címet a Kiskunhalast körülvevő egykori tanyavilágban élő emberek életét bemutató és az utókor számára megörökítő filmjeiért és írói tevékenysége során elért kiemelkedő érdemeiért.

A megemlékezésen Csák Adrienn a Szilády Áron Református Gimnázium tanulója olvasott fel részleteket Lakatos Vince visszaemlékezéseiből.

A résztvevők Palásti Károly közreműködésével koszorút helyeztek el az emléktáblánál, így tisztelegve Lakatos Vince emléke előtt.