Laposa Bence a Halasi Borklubban
Egészen különleges adottságai, lehetőségei vannak a Badacsonyi borvidéknek. A tanúhegyek által egy olyan ízvilágot, stílust tudnak a komolyabb boroknál megmutatni, ami kevés helyen jellemző. Onnan érkezett Laposa Bence borász, a Balaton Kör elnöke Kiskunhalasra eleget téve a helyi borklub meghívásának.
- Mi a legfőbb erénye Badacsonynak?
- Mindenhol bazalt az alapkőzet és ezáltal egy ásványos, minerális ízvilág jelenik meg a borokban. Mi azért a kezdetektől arra törekedtünk, hogy az alapadottságokkal ne elégedjünk meg. Ne csak és kizárólag azt az ásványosságot tudjuk megmutatni a borokban, hanem jelenjen meg a fajtajelleg, az illat- és zamatgazdagság és ezeknek egy nagyon szép, harmonikus, arányos elegye jöjjön ki egy-egy jó évjáratból. Ennek szellemében műveljük a szőlőt, ennek szellemében készítjük a borokat.
- Milyen az idei szüret?
- Reménykeltő. Nem volt egyszerű év. Későn indult a természet is, a szüret is. A korai fajták csúsztak két hetet, viszont a középérésűek időben voltak. Azután a koraiak előrébb jöttek, eléggé összecsúszott a szüret. Ha nem lett volna most eső, akkor már végeztünk volna. Így meg azért a jövő hétre van néhány szüreti napunk, de lassan a vége felé járunk.
- Melyik fajta dominál a 30 hektáros területen?
- Nekünk minden tekintetben az olaszrizling a fő fajtánk. Egyértelműen kiemelkedik területileg is, mennyiségileg is, választékban is. Az olaszrizling köré épül az egész pincének a kínálata.
- Milyen sorrendben történt a nedűk kínálata a Halasi Borklubban?
- Kezdtünk egy pezsgővel, ami szinte még újdonságnak tekinthető a pincén belül. Magas minőségben készül tartályos erjesztéssel furmint szőlőből, magyar felhanggal. Utána a választék könnyedebb részéből is hoztam. Kóstoltattunk új illatost a 21-es évjáratból, tartálymintából. Hoztam olaszrizlinget több kategóriából, szürkebarátot, természetesen kéknyelűt, ami elengedhetetlen, ha Badacsonyról van szó és rajnai rizlinget.
A Laposa Bencével készített hosszabb interjút a Halasi Tükör hetilap október 20-i számában olvashatják.