(►) Lecserélik az egykori Berki Galéria tetőszerkezetét
Közélet

(►) Lecserélik az egykori Berki Galéria tetőszerkezetét

A jelenleg a Dékáni Árpád Technikum tantermeinek helyt adó Kossuth utcai épületen több tízmillió forintos korszerűsítési munkálatok zajlanak. Nem lehetett tovább halogatni a felújítást, mert olyan mértékben meggyengült a tető tartószerkezete. A költségeket a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum fedezi.

A kiskunhalasi Kossuth utca egyik impozáns épülete az egykori Babó villa, működött itt már pártház, úttörőház, Boróka Civil ház és Berki Violának és munkásságának emléket állító galéria is. Most a Dékáni Árpád Technikum kadét és rendész képzéséhez alakítottak ki itt tantermeket.

Az elmúlt évtizedek során egyre több volt a beázás, az esővízvíz hatása jól látszódik a gerendákon, gombásodott, szétmállott az anyag.

Ezt már nem lehetett tovább halogatni – mondta a helyszíni szemle során Vikker József a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgató – helyettese.


„ A szakképzési törvény változása következtében az érettségi kitolódik a technikumban az ötödik év végére, ezért bent marad egy évfolyam plusz egy évig, és jönnek az új évfolyamok föl. A Dékáni iskolában négy osztállyal kezdik szeptembertől a tanévet, ez indokolja, hogy a férőhelyek bővüljenek. Sajnos máshol nem találtunk férőhelyet, ezért a várostól kértük el a Berki Galéria épületét és vagyonkezelési szerződést kötöttünk.. Látható az épületen, hogy elég rossz állapotban volt, amikor megkaptuk. A tető beázott, konvektoros fűtés volt, a falak málladoztak, ezt most igyekszünk rendbe tenni. Kicseréljük a tetőt, már a konvektorok helyén radiátorok vannak, modern gázkazán fogja biztosítani a meleget, és új falakat építünk, ami lehetővé teszi, hogy több osztály helyet kapjon az épületben.”


A tető felújításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek, sorra  a helyukre kerülnek az új gerendák.

A Kiskunhalasi Szakképzési Centrum távlati tervei között szerepel a Dékáni Technikum főépületének korszerűsítése, felújítása is.