Lengyelországi választások: mikor es kit választunk? Amit a választásokról tudnod kell
Közélet

Lengyelországi választások: mikor es kit választunk? Amit a választásokról tudnod kell

Lengyelországban parlamenti, köztársasági elnöki, önkormányzati és az Európai Unió-parlamentiválasztásokat szerveznek. Minden az előző választások időpontjától függő meghatározott időben.

A parlamenti választások – a Szejm es a Szenátus

Ezek során a választások során rámutatunk a képviselőkre és szenátorokra, akik majd képviselnek minket az elkövetkezendő években. A Szejmben 460 képviselő kap helyet, a Szenátusban 100 szenátor. A parlamenti választásokat négyévenként tartanak. AZ utóbbiak 2019. október 13-an voltak, a következőket meg kell tartani 2023-ban.

A köztársasági elnök választása

Új lengyelországi elnököt 2020-ban választottunk. A választás első fordulóját 2020. június 28-an tartottak. A második fordulóban lehetett Andrzej Duda vagy Rafał Trzaskowski pártjára állni. 2020 Julius 12-i szavazás ered menye kimutatta, hogy a Jog es Igazság Part (PIS) jelöltje, Andrzej Duda lett az elnök.

Az o ciklusa 5 évig tart, ami annyit jelent, hogy a következő elnöki választást 2025-ben tartjuk.

Választások az Európai Parlamentbe

Amióta Lengyelország belépett az Európai Unióba az országunkban is zajlanak az európai parlamenti választások. A polgárok megválaszthatták a képviselőiket 2004-ben, 2009-ben, 2014-ben es 2019-ben. Következő EU-s parlamenti választások időpontja 2024-re esik.

Önkormányzati választások

Ezen választások során a lakosság területi önkormányzati egységek szerveinek a tagjait választja. 2018 óta az önkormányzati választások nem négy-, hanem ötévenként esedékesek. Utoljára 2018-ban voltak, tehát a következőket 2023-ban kell megtartani.

Az önkormányzati választások során a következőket választjuk meg:

- a községi (és járási jogú városok) önkormányzati tagokat;

- a járási önkormányzatok tagjait;

- a vajdasagi önkormányzat (kisszejm) tagjait;

- a varosok elnökeit;

- polgármestereket;

- községi elöljárókat.

Ki jogosultszavazni?

Az aktív választói jogot Lengyelországban a nagykorú személyek szereznek, akik legkésőbb a választás napján betöltöttek a 18. évüket. Az önkormányzati és az Európa parlamenti választásoknál fontos, hogy állandó lakhelyünk legyen ott, ahol szavazni szándékozunk. A parlamenti es a köztársasági elnöki választásokban viszont csak lengyel állampolgárok vehetnek reszt.

Választások 2023 – lesz-e elnapolás?

Az önkormányzati webportal tájékoztatása szerint, a Lengyel Népköztársaság Alkotmányával egyetértésben a parlamenti választásokat vasárnapi napra kell kitűzni, 2023. október 13-a es november 11-e között. Jövő év őszén esedékesek az önkormányzati választások is: 2023. szeptember 21 es október 14-e között.

A Lengyelországban kormányzó felügyeli, hogy ha egymást fedik, akkor a szavazási bizottságok kinevezési és a jelöltek regisztrálási feladatai. A Jog es Igazság felveti azt is, hogy probléma merülhet fel a megfelelő létszámú munkatársi gárda toborzásánál mindkét választáshoz ilyen rövid időközben.

- Rámutattak tehát az önkormányzati választások elodázási opcióra 2024 tavaszáig. Akkor meg is tervezik az Európai Parlamenti választásokat, így szóba került még a 2024 őszi időpont is – írja Piotr Wiewióra, az önkormányzati portál szerzője. –A legközelebbi hetekben a PIS-nek be kell nyújtania ez ügyben egy törvénytervezeti javaslatot.

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

A projektet a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi Támogatások keretében. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó ötletek előmozdítása.

#VisegradFund, #V4, #Visegrad