Lokálpatrióták főhajtása az áldozatok emléke előtt
Közélet

Lokálpatrióták főhajtása az áldozatok emléke előtt

A szemerkélő eső ellenére csendes, rövid megemlékezést tartottak február 25-én a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából Kiskunhalason a '56-os kettős kopjafánál a Pásztortűz Egyesület szervezésében. Beszéd és vers mellett az emlékezésvirágjait is elhelyezték a résztvevők – tájékozatta szerkesztőségünket Végső István az egyesület elnöke.

A kommunista diktatúrák áldozatai emléknapján az '56-os kopjafánál emlékeztek Kiskunhalason. Az 1919-es és az 1945 után megvalósult totalitárius diktatúrák áldozatai előtt hajtottak fejet civilek a Pásztortűz Egyesület szervezésében.

Végső István történész beszélt a február 25. emléknaphoz kötődő történelmi eseményekről. Kiemelte Kovács Béla kisgazda főtitkár sorsát. A törvényhozó szándéka szerint ezen a napon:"...emlékezünk a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitársunkra, a koholt vádak alapján mészárszékre küldött emberekre, az ellenállóként mártírhalált halt hősökre.

Ezen a napon felidézzük mindazok emlékét, akik az erőszakrendszer áldozataivá váltak, családtagjaikra és szeretteikre, akiket a kommunista rezsim meghurcolt és kiszolgáltatott. És ezen a napon emelt fővel emlékezhetünk minderre, mert egy letűnt rendszer bűneit emlegetjük, amelyet a nemzet kitartása és a szabadság iránti olthatatlan vágya örökre eltemetett." Monda Margit verset írt és mondott el az áldozatok emlékére. Az esemény a Himnusz eléneklésével és koszorúzással zárult.

Forrás: Pásztortűz Egyesület, fotók: Pásztor Gergely