Már zsindelyezik a malom tetejét
Közélet

Már zsindelyezik a malom tetejét

Finiséhez érkezett a Sáfrik - féle szélmalom felújítása, kiállító- és alkotóház kialakítása. A projekt során a szélmalom teljes körű felújítása történik, biztosítva azt, hogy a látogatók minden szintet bejárva megismerkedhessenek az épület belső szerkezetével, illetve annak berendezéseivel. A malom külső falazata felújításra kerül, a tetőszerkezet is helyre lesz állítva, illetve a vitorlák is visszakerülnek régi, méltó helyükre.

A műemlék rendbetételére a Halasi Média és Kultúra Kft. nyert 110 millió forintot. A cél a malom őrlőképességének visszaállítása, és egy új közösségi tér kialakítása. Sáfrik - féle szélmalom felújítása, kiállító-és alkotóház kialakítása című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00009) során valósul meg, forrását az Európai Regionális Fejlesztési alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100 százaléka, az összköltség 110.500.000 Ft.

Tóth Péter a Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztály vezetője a legutóbbi helyszíni szemle során elmondta, a megfelelő ütemterv szerint halad a beruházás.

Megtörténtek a belső és külső állagmegóvó, felújító munkálatok, a szakemberek leemelték a korábbi kupolát. Elkészült az új tetőszerkezet, a napokban már a zsindelyezést végzik a kivitelezők. Az utolsó részmunkák zajlanak az új közösségi tér épületén is. A cél a malom őrlőképességének visszaállítása, ehhez még a belső és külső meghajtó szerkezetek felújítása, javítása szükséges.

Babud László tervező-művezető úgy gondolja, a felújítás során a legfontosabb szempont a korabeli állapot visszaállítása. Az ácsmunkák során az egykori csapolásokat, illesztéseket vették alapul, ugyan ilyen fontos volt a megfelelő páraáteresztő képességű habarcs beszerzése. A műemlékvédelmi szakmérnök szerint, a felújított malom valamint a mellette kialakított közösségi tér megfelelő turisztikai vonzerőt jelenthet.

TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00009
Sáfrik-féle szélmalom felújítása, kiállító- és alkotóház kialakítása

A kedvezményezett neve: Halasi Média és Kultúra Nonprofit Kft.

A projekt címe: Sáfrik-féle Szélmalom felújítása, kiállító- és alkotóház kialakítása

A szerződött támogatás összege: 110 000 000 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma:  2020.04.30.

A projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00009

A támogatás vissza nem térítendő.