Már bontják az épületeket, hamarosan megszépül a sóstói strand
Közélet

Már bontják az épületeket, hamarosan megszépül a sóstói strand

A Sóstó az 53-as főút mellett található Kiskunhalason. Sok utazó megáll itt, hogy megpihenjen. A tópart egykoron a helyiek kedvelt fürdőhelye volt, hétvégenként több százan hűsöltek itt. Az elmúlt évtizedek során egyre csökkent a tó vízszintje, a strand épületei is egyre rosszabb állapotúak lettek és a strandolók száma is megfogyatkozott Napjainkban inkább a kirándulni, sportolni vágyók keresik fel ezt a helyszínt.

Néhány éve a strand területének rendbetételét tűzte ki célul Kiskunhalas önkormányzata. A pályázati lehetőségeket kihasználva a Halasi média és Kultúra Kft. sikeresen pályázott, a Kiskunhalas- Sóstó turisztikai fejlesztése című TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00015 azonosítószámú pályázaton.  A projekt a Széchenyi 2020 Program keretében az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap valamint Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg. A támogatás összege: 81.000.000.- Ft.

A kivitelezők a pályázati terveknek megfelelően már megkezdték a tóparti épületek bontását. A tervek szerint megszépült, a közösségi igényeknek megfelelő szabadtéri helyszín fogadja majd a tópartra látogatókat. A beruházás célja, hogy Kiskunhalas vonzó turisztikai célpont lehessen. A városházi kilátó kialakítása, a strandfejlesztés, a Csipkeház felújítása, valamint a Sáfrik-féle szélmalom őrlőképességének visszaállítása mind ezt a célt szolgálja.

A projekt során kialakításra kerül egy fedett rendezvénytér, valamint egy sétány. Megújul a bejáratnál lévő büfé épülete, valamint a kerítés és a strand területén lévő közvilágítás is, illetve a strand területének a zöldfelülete is rendezésre kerül. A növekedő látogatószámra tekintettel új parkolók kialakítására is sor fog kerülni. A beruházás a strand, kilátóig tartó területét érinti. A kilátó felújítása önkormányzati forrásból valósul majd meg. A projekt befejezése 2020 őszére várható.