(►) „Marika néni mosolygós tekintete mindig megnyugtató volt”
Közélet

(►) „Marika néni mosolygós tekintete mindig megnyugtató volt”

Csütörtökön este adták át a Martonosi Pál Városi Könyvtárban az idei Cum Gratia-díjat. 2023-ban Fenyvesi Györgyné vehette át a rangos elismerést, melyre volt tanítványai jelölték egykori szeretett pedagógusukat.

Az Öreg Diákok Halasi Egyesületének szervezésében, minden év novemberében átadják a Cum Gratia-díjat. Az idei ünnepségnek is a Martonosi Pál Városi Könyvtár adott otthont. Az intézmény nevében Németh Györgyi igazgató köszöntötte a megjelenteket.

Az egyesület nevében Kovács Sándor elnök osztotta meg gondolatait. Elmondta, tíz esztendővel ezelőtt, 2013-ban alapították meg a Cum Gratia-díjat, melynek ma már rangja van ebben a városban. Minden évben vannak olyan lelkes urak és hölgyek, akik veszik a fáradtságot, hogy egykori kedves tanítóik, tanáraik nevét egy indoklás kíséretében elküldjék az egyesületnek, így már tízedik esztendeje adják át az elismerést egy-egy kimagasló teljesítményt nyújtó pedagógusnak.

A szervezők felkérésére, Fenyvesi Györgyné volt tanítványainak nevében Nagy-Apáti Ivett állt mikrofonhoz. Beszédében többek között a következő gondolatok hangoztak el.

- Ez a díj azért kiváló kezdeményezés, mert egyáltalán nem biztos, hogy a tanítók, tanárok tudatában vannak annak, hogy a régi diákok nem csak hálásak a sok-sok letanított tanóráért, átadott szakmai tudásért, hanem bizonyos dolgokat azért teszünk így vagy úgy felnőtt korunkban, mert jónéhány kiváló pedagógus erre tanított minket, példát mutatott gyerekkorunkban. Nem kellett mondani szavakkal, hiszen a tanár a jellemével, viselkedésével, reakcióival is minden pillanatban tanít. A diákban a kezdeti aggódás vagy félelem, átalakul tiszteletté, megfelelni akarássá, szeretetté. Ehhez viszont minden pillanatban jelen kell lenni szakoktatóként, osztályfőnökként, néha csapatkapitányként, néha kirándulásszervezőként, edzőként, néha ügyvédként vagy éppen ügyészként, gyakran bíróként, néha pszichológusként vagy egészségügyi ápolóként, sokszor anyaként és mindig emberként. Marika néni ilyen.

A díjazott Kovács Sándortól kapta meg a Cum Gratia-díjat, valamint az ezzel járó oklevelet. Marika néni meghatódva mondott köszönetet.

- Tíz éve követem nyomon ennek a pedagógusdíjnak a történetét. Titkon mindig arra gondoltam, milyen csodálatos érzés lehet az, amikor az embert volt diákjai terjesztik elő egy ilyen rangos elismerésre. Azért igazán nagy kincs ez a díj, mert a jelölést érett, felnőtt emberek teszik meg. Már nem diákok, nem származik semmi előnyük abból, ha korábbi tanáruk nevét javasolják. Az én egykori tanulóim ezt mégis megtették. Ettől nagyobb ajándék talán nincs is egy pedagógusnak – mondta a díjazott.

Az ünnepségen a Dékáni Árpád Technikum diákjai dalokkal, versekkel, idézetekkel köszöntötték az idei kitüntetettet. Érdekesség, hogy a műsort az a Czagányné Pásztor Anikó állította össze, aki éppen egy évvel ezelőtt vehette át ugyanezt a díjat.

A helyszínen készült felvételek, interjúk a Halas Televízió péntek esti Hírnaplójában lesznek láthatók, 19 órától.