Még a tengerészgyalogosok is eljöttek - Amerika Nap a Sziládyban
Közélet

Még a tengerészgyalogosok is eljöttek - Amerika Nap a Sziládyban

Belépés csak útlevéllel! Határállomássá alakították a diákok a Szilády Áron Református Gimnázium főbejáratát. Mindenki személyre szóló úti okmányt kapott, amellyel a nap folyamán részt vehettek azon a rendkívüli programon, melynek célja az Egyesült Államok bemutatása volt.

A KRK Szilády Áron Református Gimnázium és Kollégium az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagyövetsége által meghirdetett pályázaton, nyerte el a szervezés jogát ebben a tanévben, a tematikus Amerika Nap megszervezésére. Az iskola tanulói Maróti Bence vezetésével, a nagykövetséggel együttműködve szerveztek változatos programokat a diáktársaik számára, ennek köszönhetően több helyszínen megismerkedhettek az Egyesült Államok kultúrájával, az állam felépítésével és hivatalaik működésével. A nap folyamán a továbbtanulási lehetőségekről is tájékoztatást kaptak, így az egyetemi ösztöndíjakról és az Egyesült Államokban zajló felsőoktatási képzésekről, csereprogramokról.

Megtelt a tornacsarnok a diáksággal, amikor a nagykövetség védelmét ellátó tengerészgyalogosok és a követség diplomatái tartottak előadást a munkájukról. Christopher Hallett, az amerikai nagykövetség politikai-gazdasági osztályának diplomatája elismerését fejezte ki a szervezőknek, mint mondta, nagyon fontosak az ilyen találkozók a két társadalom között.

A nagykövetségnél kiemelt feladatunk a kapcsolatépítés, a tájékoztatás, gyakran járunk hasonló bemutatkozásokra. A mai esemény nagyon kiemelkedő több szempontból is, látható, hogy a szervezők nagyon kitettek magukért, bízunk benne, hogy az előadások, bemutatók hozzásegítik a fiatalokat azokhoz az információkhoz, amelyre a továbbtanulásuk során szükség lehet. Amerikaiként nagyon jó látni ezt az érdeklődést.

Varga Judit az intézmény vezetője beszédében arra hívta fel a fiatalok figyelmét, hogy a nyelvtanulás mennyire fontos a mai világban. Legyen ez a nap motiváció és bizonyíték arra, hogy a megfelelő nyelvtudással mennyire kiszélesednek a lehetőségek.

A diákok hatalmas tapssal köszönték meg Maróti Bence tanuló, Nagy Brigitta tanárnő, valamint szervezőtársaik munkáját, melynek köszönhetően ezen a napon Amerika valóban közelebb kerülhetett hozzájuk.

További részletek 19 órakor a Híradóban!