Megemlékeztek a legendás pedagógus házaspárról
Közélet

Megemlékeztek a legendás pedagógus házaspárról

Emléktáblát avattak Horváth János és Horváth Jánosné Fisher Mária tiszteletére. A pedagógus házaspár évtizedekig volt oszlopos tagja a Szilády Áron Református Gimnázium tanári karának. A napokban megtartott táblaavató ünnepségen sok régi történet felszínre került.

A napraforgókról tartott előadást Horváth Gábor a Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében. Évtizedeken át a professzor szülei is a gimnázium pedagógusai voltak, tiszteletükre emlékfát ültettek az iskola udvarán és egy emléktáblát is elhelyeztek. Horváth Gábor azt mondja, azt, hogy most elismert tudósként dolgozik, szülei példamutató elhivatottságának köszönheti.

- Mindketten biológia-földrajz szakos tanárok voltak. Bár én végül fizikus lettem, de nem véletlenül vagyok az ELTE biológia-fizika szakán professzor. Megmaradt a biológia és a természet iránti szeretetem, tiszteletem. Fizikusi, matematikai, informatikai tudásomat alkalmazom biológiai problémák megoldására. Ez pedig bárhogyan is nézzük, szüleimnek köszönhetem – fejtette ki a professzor.

A Szilády-gimnázium igazgatónője szerint nagy jelentőséggel bír a pedagógus házaspár tiszteletére állított emléktábla.

- Azért van jelentősége a mostani táblaavatásnak, mert ez is a hagyományt jelképezi. Mi, a mai kor emberei a történelmünkből, a nagyjainkból táplálkozunk. Ők itt vannak közöttünk még most is, tisztelettel őrizzük az emléküket – mondta Varga Judit.

Az emléktábla kapcsán minden jelenlévő felidézte a Horváth pedagógus házaspárral kapcsolatos szép emlékeit.

- Engem diákként tanított Marika és János is. Később pedig igazgatóhelyettesként nagyon sok mindenben segítette a munkámat. Diákként, tanárként és vezetőként is végigkövethettem munkásságukat, sok köszönettel tartozom nekik – árulta el Dr. Bognárné Nagy Éva.

További részletek a Halas Televízió ma 19 órakor kezdődő Híradójában.