Megkezdődött a rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása
Közélet

Megkezdődött a rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása

Ezen időszak alatt ebzárlatot és legeltetési tilalmat  rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A szakemberek felhívják a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség.

A mai naptól megkezdett immunizálás során a vakcina tartalmú csalétkeket repülőgépek segítségével juttatják ki az érintett területekre. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó konkrét időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal és a települési önkormányzat tájékoztatja a lakosságot.

A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat. A programba bevont területek tájékoztató jellegű térképe és az érintett települések vármegyei bontású listája a Nébih weboldalán is elérhető.

A veszettség fő terjesztője a vörös róka, melynek hazai állománya nagyságrendileg hatvanezer egyed. A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott- áll a Nébih tájékoztatójában.