Megszépült Sass Károly sírja
Közélet

Megszépült Sass Károly sírja

Petőfi Sándor násznagyának, Sass Károlynak a sírjánál, a kiskunhalasi régi református temetőben gyülekeztek az emlékezők március 15-én délután. A Pásztortűz Egyesület megszépítette, rendbe tette a síremléket, ami régóta elhanyagolt állapotban volt.

Végső István, egyesületi elnök, történész köszöntötte az esőben összegyűlteket. Összefoglaló beszédében elmondta, hogy Sass Károly hivatalnok és 200 éve született Petőfi Sándor költő között hogy alakult ki nagyon jó baráti viszony. Mit köszönhetünk a Halasra házasodott, evangélikus hitű Sass Károly elbeszéléseinek.

Az egykori násznagy a mai napig fontos forrása a  Petőfi-kutatóknak. Az egyesület most megszépítette a sírt és környékét, de az eddigi téves születési dátumot is kijavította. A Himnusz eléneklését követően áldás és ünnepi műsor vette kezdetét.

A helyszínen a Szilády Áron Református Gimnázium önkéntesei zászlóval álltak őrséget, majd verset is mondtak. Ezt követően Honti Irén az evangélikus egyházközség, Arany-Michels Richárd és Arany-Michels Tímea lelkészek a református egyházközség és Seffer Attila plébános a római katolikus egyházközség részéről mondott áldást a megszépült sírnál.

A műsor részeként Hegedűs Bettina elszavalta a Sass családhoz köthető, A négyökrös szekér című Petőfi Sándor verset. Monda Margit, a Gózon István Irodalmi Kör alapítója az erre a napra írt saját versét olvasta fel.

Végső István zárásként köszönetet mondott a református egyháznak, presbitériumnak, a temetőgondnoknak, a segítőknek, a Szilády-gimnáziumnak, a vállalkozónak, partnerszervezeteknek, önkénteseknek, és tagtársainak az áldozatos segítségért. Az esemény a koszorúk, virágok elhelyezésével és a Szózat eléneklésével zárult.

További részletek a Halas Televízió ma 19 órakor kezdődő Híradójában.