(►) Ménvizsga a Hirling Lovasparkban (galéria)
Közélet

(►) Ménvizsga a Hirling Lovasparkban (galéria)

Kedden délelőtt különleges eseménynek lehettek szemtanúi a Hirling József Lovasparkba látogatók. Ménvizsgát tartottak a halasi lovasbázison. A Belga Melegvérű Sportlótenyésztők Egyesületének (BWP) közép-európai szekcióját vezető Fugli Károly irányításával a bázis kijelölt lovait és a bejelentett, vizsgára érkező állományt szemlézte a nemzetközi ellenőrző társaság. A ménvizsgát évente kívánják megrendezni a jövőben a halasi lovasközpontban.

A BWP (Belga Melegvérű Sportlótenyésztők Egyesülete) egyedülálló szövetség a lótenyésztők számára, amelyet a tenyésztők alapítottak. Kitűnő tenyésztési programmal és méneskönyvvel rendelkeznek. A szervezet a kiváló tenyésztési és a szilárd teljesítményt átörökítő vonalak erősítését célzó adminisztratív tevékenységet folytat.

Rudi Eerdekens és Boudewijn Schepers vizsgálják a Szőke Zsófia által felvezetett lovat

A kedd délelőtti ménvizsgát Fugli Károly, a BWP  a közép-európai szekciójának igazgatója vezényelte. A vizsgáló bizottság munkájában Rudi Eerdekens, az egyesület igazgatója és Boudewijn Schepers, a ménnyilvántartó bizottság vezetője vettek részt, természetesen a tulajdonosok és a külső segítőkkel, felvezetőkkel közösen. A lovaspark több helyszínén vették fel a különböző helyzetekben felmért adatokat.

Jármódvizsgálat a fedett lovardában

Fugli Károly, az FEI elnökségi tagja, Kiskunhalason elsősorban a nemzetközi díjugrató lovasversenyek zsűri elnökeként ismert szakember osztotta meg szerkesztőségünkkel a ménvizsga néhány hétköznapi ember számára is lefordítható jelentőségét.

Fugli Károly és Juhász Tibor üdvözlik egymást

A lótenyésztés során nagyon fontos a lovaknak a megfelelő és korrekt azonosítása, a nem csak a beültetett chip alapján történő azonosítás a fontos, hanem egyáltalán hogyan néznek ki  vizsgált lovak, annak a pontos leírása, és ezt meg is rajzolják a vizsgálat során. Az írásos dokumentáción túl fényképpel is rögzítünk adatokat. Ezt a regisztrálási folyamatot végezzük a ménvizsga alkalmával. Ez az adatrögzítés az alapja mindennek. Ezeken a vizsgálatokon a mozgásbírálatnak vetjük alá az érintett lóállományt és számszerűsítve megtörténik a regisztrálásuk – mondta egyszerűsített tájékoztatójában a szakember.

Mindent írásban rögzítenek a vizsgálat során

A lovasbázison a küllemi szemle mellett a különböző jármódokban is megtekintették a lovakat. A lépésben, ügetésben és vágtában történt szemle után egy úgynevezett szabadon ugró folyosóba terelték a lovakat. Ebben több emelkedő magasságú akadályokat helyzetek el és bevezették oda a lovakat, hogy ugróképességükről vegyenek fel adatokat. A halasi ménvizsgát a jövőben évente megismétlik. Elképzeléseik szerint szélesebb körű lóállomány bevonását tervezik a bázis vezetői együttműködve a BWP-vel.

Az ugrófolyósóban az egyik szabadon ugrás pillanata

A Belga Melegvérű Sportlótenyésztők Egyesületének keddi ménvizsgájáról további információt és videó összeállítást a Halas Televízió szerda este 7 órakor kezdődő Hírnapló című rovatban kaphatnak, láthatnak olvasóink!

Kép-szöveg: Kovács Iván