Milyen az igazán jó magyar dinnye?
Magyarországon átlagosan fejenként valamivel több, mint 10 kilogramm dinnyét fogyasztunk el egy évben. Ehhez az átlaghoz hozzájárulnak a halasi emberek is, hiszen városunkban is sokan vásárolnak piros vagy éppen sárga belű dinnyét a nyári hónapokban. Weblapunk annak járt utána, ki mi alapján választja ki a standokon, hogy végül melyik dinnyét viszi haza.
A sárga vagy piros belű görögdinnye, esetleg a sárgadinnye a legfinomabb? Ezt kérdeztük a dinnyeárus standoknál vásárló embereket. Mindenkinek más volt a véleménye azzal kapcsolatban, milyen is az igazán jó dinnye.
- A görögdinnye legyen lédús, sárga belsejű, kevés mag legyen benne és egyáltalán nem kell, hogy nyolc-tíz kilogrammos legyen. Egy kisebb méretű éppen optimális nekem – nyilatkozta Herke Istvánné a halasi piacon.
Az árusok azt mondják, hétről-hétre egyre többen veszik a finom, édes dinnyéket. A vásárlói igények és elképzelések azonban nagyon eltérőek.
- Az idei dinnyetermés nagyon jó lett. Mint, minden évben, most is olasz dinnyével kezdtünk, de végre megérkeztek a magyar dinnyék is. Nem nagyon visznek egész dinnyét, ennek elsődleges oka, hogy sajnos most is emelkedtek az árak, így a legtöbb vásárló nem tud, vagy nem akar egész dinnyét venni. Felet, negyedet viszont rengeteget eladunk – árulta el Balanyi Erika vállalkozó.
Arra is kíváncsiak voltunk, ki mi alapján választja ki, melyik dinnyét viszi haza.
- A klasszikus módszert alkalmazom. Megkopogtatom, és ha szép, mély, kongós hangja van, már viszem is magammal, otthon pedig jól behűtve elfogyasztjuk. Mi csak a piros belsejű görögdinnyét szeretjük – mondta Varga Jenő.