Minden a kolbászokról szólt Kisszálláson
Második alkalommal rendezték meg Kisszálláson a Hagyományőrző Télűző Disznótorost. A falu központjában huszonhárom csapat tagjai versengtek. Mindannyian azt szerették volna bebizonyítani, hogy ők készítik a térség legfinomabb sültkolbászát.
A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Rozsnyai Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, büszke arra, hogy ilyen sok embert sikerült megszólítaniuk kezdeményezésükkel.
- 2019-ben volt az első kolbásztöltő fesztiválunk, most pedig lehetőségünk nyílt, hogy megszervezzük a második ilyen programunkat. Sikerét jól mutatja, hogy első alkalommal 17 csapat nevezett, most pedig már 23 társaság döntött úgy, hogy megmérettetik magukat itt nálunk. A célunk végtelenül egyszerű. Szeretnénk még inkább összekovácsolni a baráti társaságokat, ehhez pedig tökéletes helyszín és alkalom egy ilyen rendezvény – mondta a polgármester.
A csapatok egyenként 5-5 kilogramm darált húst kaptak a szervezőktől, ebből kellett elkészíteniük az ízletes sütnivalókat. Voltak, akik a klasszikus, magyaros ízvilágot célozták meg, míg mások egészen különleges kolbászokkal (mint például paradicsomos vagy éppen sajtos-baconös) készültek a megméretésre.
A kolbászokat egy neves szakemberekből és civil segítőkből álló zsűri értékelte. Vezetőjük Németh József volt.
- Minden olyan rendezvényre örömmel látogatok el, ahol a gasztronómia és a népi hagyományok ápolásával komolyan foglalkoznak. Itt, Kisszálláson jól látható, hogy a szervezők és a versenyzők is komolyan veszik e hagyományok megőrzését. Az biztos, hogy ezen a rendezvényen minőségi alapanyagokból készülnek a kolbászok, hiszen ezt a disznót ma reggel itt vágták le. Zsűritársaimmal azt figyeljük majd, hogy minél tisztábban, higiénikusabban dolgozzanak a csapatok. Az elkészített kolbászoknál fontos a megjelenés, az illat és természetesen a harmonikus ízvilág is – árulta el a Magyar Gasztronómiai Szövetség régióelnöke.
A rendezvényen jelen volt Bányai Gábor országgyűlési képviselő is, aki elismerően szólt a szervezők munkájáról és a csapatok teljesítményéről. Nem hagyta ki a menüsor legfinomabb fogásainak megkóstolását sem.
A csapatoknak nem csak a kolbászhús bekeverése, betöltése volt a feladatuk, hanem helyben meg is kellett sütniük és tálalniuk is kellett egy-egy adagot. A zsűri ezeket kóstolta meg, majd különböző pontokkal értékelte a 23 féle ínyencséget.
Az ünnepélyes eredményhirdetésen sok-sok díjat átadtak, végül az abszolút legjobbnak a kisszállási polgármesteri hivatal dolgozóiból szervezett csapatot választották meg a szakemberek.
- A titok abban rejlik, hogy mindenki kivette részét a munkából. A hús és a fűszerek mellett sok szeretet és tudás is kell a jó kolbászba. Nálunk otthon mindig a férjem vágja a disznót, a kolbászt pedig a nagypapája receptje alapján szokta bekeverni. Most, a versenyen is ezt a receptet alkalmaztuk, s ezek szerint nem csak nekünk, hanem a zsűrinek is nagyon ízlett, hisz minket választottak legjobbnak. Nagyon boldogok vagyunk – fejezte ki örömét Barta Attiláné, a győztes csapat egyik tagja.
Helyszínen készült felvételeinket és interjúinkat a Halas Televízió hétfői Híradójában láthatják majd az érdeklődők.