Mindkét fél sokat vár az együttműködéstől
Közélet

Mindkét fél sokat vár az együttműködéstől

Kedden délután rendezték meg a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum könyvtárában azt az ünnepséget, melynek keretében a kiskunhalasi oktatási intézmény és a Neumann János Egyetem vezetői egy technikus képzés indításáról szóló együttműködési megállapodást írtak alá.

- Egy olyan együttműködési szerződést írtunk most alá, mely egy hosszú távú szakmai kapcsolatot alapoz meg. Szeptemberben induló tanévünkben már okleveles technikus képzéseket tudunk biztosítani diákjainknak. Ez annyiban másabb, mint a hagyományos technikus képzés, hogy itt a felsőoktatási intézmény tananyagait összefésüljük a két intézmény szakmai programjában. Tizenharmadik évfolyam után, amikor a tekós diákok felsőoktatási intézménybe lépnek tovább, akkor ezek a tananyagtartalmak kreditpont beszámítással segítik majd az egyetemi továbbhaladásukat – árulta el Téglás László igazgató.

Az eseményen mutatták be a halasiaknak a NEUTECH - Neumann Technológiai Bázis konténerét, mely sok technikai vívmánnyal érkezett városunkba.

- Ez egy úgynevezett utazóegyetem, mely a legmodernebb technológiákat hordozza magában. Legfőbb célunk, hogy a fenntarthatóság témakörében tudjunk új dolgokat mutatni azoknak a diákoknak, felnőtteknek, akik ide betérnek. A robotika, a 3D nyomtatás, a mesterséges intelligencia mind megtalálhatók ebben az utazó konténerben – mondta dr. Fülöp Tamás egyetemi rektor.

Az aláíráson jelen volt a Neumann János Egyetem dékánja, dr. Kárpáti József is, aki azt mondta, nem véletlenül esett választásuk a Rákóczi-gimnáziumra, hiszen véleménye szerint az itt folyó oktatás színvonala példaértékű lehet sok középiskola számára.  

A témával a Halas Televízió szerdán 19 órakor kezdődő Híradójában foglalkozunk részletesen.