(►)  Nagy kaland: sikeres volt a Felfedező múzeumi tábor (galéria)
Közélet

(►) Nagy kaland: sikeres volt a Felfedező múzeumi tábor (galéria)

Felfedező múzeumi tábor címmel szervezett egyhetes napközis elfoglaltságot a Thorma János Múzeum alsótagozatos korú gyermekeknek. Az egyhetes kaland hétfőn kezdődött és pénteken ért véget. A sokoldalú tábor résztvevői a múzeumi programok mellett Kiskunhalas turisztikai látványosságaival is megismerkedtek. A csapatot a Sáfrik malom programján kerestük fel, amit szívesen látogatnak városunkon kívülről is a Halasra érkezők. 

Július 1-je és 6-a között rendezett napközis tábort a Thorma János Múzeum. A szervezők alaptáborként múzeumi programokat kínáltak, a napirendekbe sok más érdekes kiskunhalasi helyszínt is beiktattak, amelyek jelentős része a város turisztikai célpontjait mutatta be a résztvevőknek.

A Csetényi Élménypark csónakházában

Egy múzeumi gyermektábor alapjában véve magával ragadó, hiszen a múlt ránk maradt emlékei eredeti valójukban jelennek meg a gyermekek előtt. A múzeumi közeg pedig szakértő túravezetőkkel még izgalmasabb. Ezt az alapadottságot használta ki a Thorma János Múzeum vezetése és munkatársi közössége, hogy egy kivételes hetet kínáljanak a táborban résztvevő általános iskolai alsótagozatos korosztályú gyermekcsoportnak.

Mérlegelő gyermek a Sáfrik malom belső terében

A tábor jellege a napközbeni részvételt biztosította a résztvevőknek és a kiinduló pontot minden esetben a múzeum varázslatos közege nyújtotta. Mindezt vidám, zenés, táncos, játékos eseményekkel tarkították a szervezők. Fantasztikus és mozgalmas napokat töltöttek el a gyerkőcök és észrevétlenül sokat tanultak élményekkel tűzdelve. Az öt nap alatt jó húsz kilométert gyalogoltak, amit dottózás (városi kisvasutazás) is oldott az egyik nap. 

Kádár Szilárd zenés játékba vonta a táborozókat a múzeum falai között

Szerkesztőségünk a Sáfrik-féle szélmalom látogatásnál kapott ízelítőt a felfedező tábori hangulatból. Érdekesség, hogy településünk egyik jellegzetes emblémájaként ismert eredeti, működő állapotában megmaradt műemléképületét - látogatásunk ideje alatt - egy bócsai táborozós csoport kereste fel. 

Káposzta Lajos bócsai csoportot hozott malomlátogatásra

Káposzta Lajos, a 20 fős bócsai társaság vezetője elmondta, hogy a halasiaknak talán a hétköznapokban fel sem tűnik, hogy milyen sok kulturális, turisztikai lehetőségekkel teli élményt adó városban élünk, ami az erre járó idegeneknek remek kikapcsolódást kínál. A Bócsáról érkezett csapat egy egész napot szánt a város turisztikai célpontjainak megismerésére. Úgy tudjuk a sikeres múzeumi tábornak lesz folytatása és hagyományt szeretnének teremteni a szervezők.

Képek: Kovács Iván, a nem logozott fotókat, a Thorma János Múzeum munkatársai készítették