Nem tett kárt az időjárásváltozás a gyümölcsösökben
Közélet

Nem tett kárt az időjárásváltozás a gyümölcsösökben

Nyugalmi állapotban vannak a gyümölcsösök és a szőlőültetvények, a gazdák pedig bizakodnak, hogy az időjárás ezúttal kedvezni fog a növényeknek. Most télies hideg van, mínusz fokokkal, pár napjai pedig még kellemes tavaszias volt az idő, de szerencsére ettől még nem indult meg a növények „ébredése”, nedvkeringése, így egyelőre nincsenek gondok az ültetvényeken.

Gyenizse László nyugdíjas mérnöktanár évtizedek óta figyeli a meteorológiai adatokat, mivel ez nagyon hasznos egy mezőgazdász számára. Mint mondta a mostani tél kedvezőbb, mint amilyen tavaly volt. Az előrejelzések szerint a következő 20-25 nap is hasonló lesz a mostanihoz, így egyelőre nagy változások nem várhatók az ültetvényeken.

Gyenizse László a növényvédelemről is szót ejtett. Mint mondta: amikor enyhébb a tél, több a kártevő, mert jobban áttelelnek. A mostani hidegre fordult idő viszont kedvező lehet növényvédelmi szempontból, hiszen ha sok a kártevő többször kell permetezni és az jelentősen megdrágíthatja a termelési költségeket.