Nemzetőrök újították fel a Sánta sírkertet
Közélet

Nemzetőrök újították fel a Sánta sírkertet

Összefogtak a nemzetőrök, felújították a halasi katolikus temetőben a Sánta sírkertet, Sánta Tamás sírját.  Ünnepélyes keretek között a héten adták át a rendbe hozott síremléket az 1956 Magyar Nemzetőrség Kiskunhalasi Egységének tagjai, a Pásztortűz Egyesület és a Dorozsmai hagyományőrzők közreműködésével. A felújított sírkertet Kovács Ferenc a halasi katolikus plébánia új káplánja áldotta meg. A tervek szerint március 15-én minden évben tartanak majd megemlékezést ezen a helyen.

A rendezvényen Végső István a Pásztortűz Egyesület elnöke osztotta meg a jelenlévőkkel a Sánta család történetét. Mint mondta: a Sánta család Szeged-Dorozsmáról érkezett a 19. század második felében a halasi futóhomokra.

A szabadságharc után Kiskunhalason telepedett le. Hozzáfűzte, hogy a Sánta család szerepe nem ismert pontosan a forradalom idején, de a famíliában megmaradt a szabadságharc szellemisége. A harci zászlórudat megőrizték és 2019-ben került vissza Kiskunhalasról Kiskundorozsmára, ahol a Tájházban helyezték el és a Dorozsmai Hagyományőrző és Kulturális Egyesület vállalta a gondozását. A Sánta család történetéről még továbbra is folynak a történészek kutatásai.

Az 1956 Magyar Nemzetőrség Kiskunhalasi Egységének nevében Juhász László parancsnok, nemzetőr altábornagy mondott beszédet. Mint mondta, feladatuknak érezték, hogy rendbetegyék a Sánta síremléket és őrizzék emlékét.