Nyáron már fogadják a látogatókat a kilátóban
Közélet

Nyáron már fogadják a látogatókat a kilátóban

Félidejében tart a városháza tornyának kilátóvá alakítása. Megépült az állványzat a városházi torony belsejében, a kivitelezők már a kilátó korlátszerkezetét is összeállították. A TOP-1.2.1-15-BK1-2016-00004 azonosítószámú, „A kiskunhalasi városháza tornyának kilátó céljára történő hasznosítása” című projekt a Széchényi 2020 program keretében, 99,85 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása keretében valósul meg.

A kilátótoronyba a főbejáraton illetve az udvar felőli akadálymentes bejáraton lehet majd bejutni, az első emeleten, a pénztár helyén lesz a fogadószint. A látogatók a régi lépcsőkön jutnak fel a kilátóra, ezeket jelenleg felújítják, speciális anyagokkal kezelik, ahol szükséges, ott kicserélik az elhasználódott részeket. A városháza tornyának kilátó céljára történő átalakítása Kiskunhalas városközpontjának fő látványosságát, a műemlék városháza épületét érinti. A felmérések szerint a Kiskunhalasra látogatók közel 40 százaléka városnézés céljából érkezik, de a főtér a vendégek nagy részének egyik elsődleges célpontja. 

A kilátóban megvalósuló programelemek, kiállítások, a komplex programcsomagok együttesen felhívják a látogatók figyelmét a helyi értékekre, és hozzájárulnak a térségbe érkező turisták költésének és tartózkodási idejének növekedéséhez. Az épületrész földszint, emelet, lépcsőkarok szintjei, valamint kilátó szintből áll, a beruházás a földszint kivételével minden részt érint. Az emeleten fogadó- és vendégtér kialakítására kerül sor, az utóbbi a toronyban szervezett kiállítások és rendezvények helyszínéül is szolgál.

Tóth Péter a Városfejlesztési és Városüzemeltetési osztály vezetője elmondta, a beruházás a terveknek megfelelő ütemben halad, a cél az, hogy a Kiskunhalasra érkező turisták a nyár folyamán már használni tudják a közel 30 méter magas kilátót..

Kedvezményezett neve: Kiskunhalas Város Önkormányzata
Projekt címe: A kiskunhalasi városháza tornyának kilátó céljára történő hasznosítása
Megítélt támogatási összeg: 99 847 537 forint
Támogatás mértéke: 100%
Támogatási szerződés hatálybalépésének dátuma: 2017.06.02.
Projekt azonosító száma: TOP-1.2.1-15-BK1-2016-00004