Nyolcvan éve kezdődött meg a doni áttörés (galéria)
Közélet

Nyolcvan éve kezdődött meg a doni áttörés (galéria)

A doni elesettekre emlékezett Kiskunhalas a mai napon. Éppen nyolcvan évvel ezelőtt, január 12-én kezdődött el a doni áttörés. Ez alkalomból városunkban két helyszínen zajlott megemlékezés. Emlékezőbeszédet dr. Szabó Ferenc Krisztián pedagógus mondott.

Az esemény délután négy órakor kezdődött a Hősök terén, a II. világháborús emlékműnél, közös himnuszénekléssel, majd pedig koszorúk, mécsesek elhelyezésével. A város nevében Bányai Gábor kormánybiztos, országgyűlési képviselő, Kuris István László alpolgármester és Kollárné dr. Lengyel Linda jegyző koszorúzott.

Ezt követően a jelenlévők, a Dékáni Árpád Technikum kadéttanulói vezetésével, közösen vonultak át a Sétáló utcai Közösségek Házába.

A megemlékezés második helyszínén a Szilády Áron Reformtus Gimnázium tanulói adtak műsort. Levélrészletek, versek, dalok, idézetek kaptak helyet a Palásti Károly és Dr. Szabó Ferenc Krisztián által összeállított szívbemarkoló összeállításban.

Mint elhangzott, 1943. január 12-én, a második világháború oroszországi frontján zajlott a doni katasztrófa. Néhány nap alatt több mint százezer magyar katona sebesült meg, halt meg, tűnt el vagy esett hadifogságba.

A megemlékezés részeként a közönség Dr. Szabó Ferenc Krisztián pedagógus emlékezőbeszédét is meghallgathatta.

- Ami 80 éve történt, az nemcsak a nemzettudatunkba, de a lelkünkbe is beleégett. Nem felejthető a magyar királyi 2. hadsereg pokoljárása 1943 telén a Donnál. Felejtetni akarták fél évszázadon át azt az emberfeletti hősi helytállást, ami a magyar katonai kötelességtudat megélésének több évszázados múltját is jellemezte. De nem felejtettünk és nem felejthetünk, mert a hazáért harcoló őseinket, hőseinket nincs jogunk elfelejteni, míg él magyar e földön. Tisztelettel emlékezünk azon honfitársainkra, apákra, nagyapákra, akik feleséget, gyermeket, szülőket hátrahagyva teljesítették a nemzet legnagyobb elvárását: katonaként háborúba menni, helytállni, akár az életük árán is – mondta a pedagógus.

A megemlékezésről a Halas TV péntek esti Híradójában, majd az azt követő Napi mozaikban lesznek láthatók további részleteket.