Őrlőképes lesz a Sáfrik malom
Közélet

Őrlőképes lesz a Sáfrik malom

Néhány héten belül megkezdődik a Sáfrik szélmalom felújítása. A Halasi Média és Kultúra Kft. nyert a felújítására 110 millió forintot. A cél a malom őrlőképességének visszaállítása, és egy új közösségi tér kialakítása. A munkálatok várhatóan a jövő nyár elejére befejeződnek.

A kiskunhalasi Sáfrik szélmalom a feljegyzések szerint az 1860-as években épült. 1913 és 1930 között többször átalakították, így lett például felülhajtós. 1945-ig Sáfrik József molnár tulajdonában volt. 1965-ben a műemlékvédelmi hatóság komolyabb összeget fordította malom felújítására. Hiába került rá külső téglaburkolat, az elmúlt évtizedekben folyamatosan romlott a malom állapota most lehetősége nyílik Kiskunhalasnak arra, hogy komoly felújítás történjen.

Dervaderics-Kurucz Brigitta

Sáfrik-féle szélmalom felújítása, kiállító-és alkotóház kialakítása című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00009) során valósul meg, forrását az Európai Regionális Fejlesztési alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100 százaléka, az összköltség 110.500.000 Ft.

Dervaderics-Kurucz Brigitta a Kiskunhalasi Közös Önkormányzati Hivatal Városfejlesztési, Üzemeltetési és Főépítészi Osztály fejlesztési-és beruházási csoportvezetője elmondta, a projekt során visszaállítják a malom őrlőképességét. A közvetlen környezetében kialakítanak egy közparkot, új közösségi tereket hoznak létre, illetve a malom szomszédságában egy új épület építésével, kiállító és alkotóház épül. A projekt jól illeszkedik Kiskunhalas turisztikai fejlesztési koncepciójába, hiszen a felújított Csipkeház, a városházi kilátó, a Csetényi Park, valamint a helyreállított Sáfrik –féle szélmalom mind olyan látnivaló, amelyért megéri eljönni városunkba. A kivitelezési szerződés napokon belül aláírásra kerül, így a munkálatok néhány héten belül elkezdődhetnek.

Az építési munkálatok már 2020 tavaszára befejeződnek, a teljes projekt zárása a nyár folyamán történik meg.