Ősztől látogatható a szélmalom
Közélet

Ősztől látogatható a szélmalom

A tervek szerint ősztől érkezhetnek turisták a kiskunhalasi Sáfrik szélmalomba. A kivitelező befejezte a felújítási munkálatokat, mint megtudtuk, jelenleg az építményhez kapcsolódó interaktív kiállítás előkészítése zajlik.

A Sáfrik-szélmalom felújításának egyik leglátványosabb és egyben utolsó momentuma az volt, amikor a vitorlák felkerültek régi helyükre. A munkálatok időre befejeződtek, jelenleg a tervezett kiállítás megvalósításának előkészítése zajlik. A tervek szerint ősztől lesz látogatható a létesítmény.

- A beruházás célja az volt, hogy Kiskunhalas ékességét, a Sáfrik-szélmalmot ismét látogathatóvá tegyük. Ez egy műemléképület, igyekeztünk visszaállítani az eredeti állapotát, műemlékvédelmi szakértők bevonásával. A kivitelezési munkálatok befejeződtek, jelenleg már csak utómunkálatok zajlanak. Célunk az, hogy a malom mellett legyen egy kapcsolódó kiállítás is a területen, amihez készült egy alkotóház, illetve a park területén is láthatóak lesznek interaktív játszó- és kiállítási eszközök – tudtuk meg Havasi Szibilla pályázati ügyintézőtől.

Havasi Szibilla

A Polgármesteri Hivatal megbízott beruházási csoportvezetője, azt is elárulta, mikortól látogathatják az érdeklődők a megszépült szélmalmot és a hozzá kapcsolódó létesítményt.

- A beruházás összköltsége 110 millió forint, ebből több, mint 80 millió forint volt az építési, kivitelezési munka. Jelenleg már a kiállítás megvalósítását készítjük elő. Ehhez tereprendezés szükséges, illetőleg az épületet is olyan állapotba kell hozni, hogy abban a kiállítás megvalósítható legyen. Jelenlegi információink szerint őszre készülhet el a kiállítás, így ezt követően tudjuk megnyitni ezt az attrakciót a látogatók előtt – mondta Havasi Szibilla.

A műemlék rendbetételére a Halasi Média és Kultúra Kft. nyert 110 millió forintot. Sáfrik-féle szélmalom felújítása, kiállító-és alkotóház kialakítása című projekt a Széchenyi 2020 program keretében, a Terület és Településfejlesztési Operatív Program (TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00009) során valósul meg, forrását az Európai Regionális Fejlesztési alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A támogatás intenzitása a projekt elszámolható összköltségének 100 százaléka, az összköltség 110.500.000 Ft.

fotó: Anda Péter
drónfotó: Vercz András