Pezsgőmester a borklubban
A Halasi Borklubba újabb illusztris vendég érkezett. Egykoron a Hungarovin vezérigazgatója volt, aztán úgy döntött, hogy saját céget alapít. A minőségi italok elkötelezettjeként dolgozik a Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely Kft.-nél. Kemendy László pezsgőmesterrel beszélgettünk.
- Járt már ezen a vidéken?
- A hungarovines, törleys koromban sokat jártam ide alapanyagot felvásárolni. Most a saját pezsgőpincészetemnek, a Kemendy Tradicionális Pezsgőműhely Kft.-nek a termékeivel érkeztem. A Balaton körül, Balatonarácson termeljük őket és Budafokon van pezsgősítve. Körülbelül 10 ezer palack készletünk van, abból válogatunk. Nagyon fontos számomra, hogy jó minőségű pezsgőt készítsünk. A crémant esetében érettebb szőlőből dolgozunk, kerekebb és szerintem finomabb pezsgőt lehet így készíteni.
- Mitől lesz jó ivású egy pezsgő?
- Az alapbortól, az élesztőtől és az érlelési időtől. Ez a három paraméter, ami számít egy pezsgőnél.
- A honlapjukon kilencféle pezsgőt találtam. Bővül-e majd a paletta?
- Tizenhattal kezdtük, szűkítjük inkább. Hatvanegy éves vagyok. Most is sokat dolgozom, de magamnak. Szeretem a kihívásokat. Szeretem a pincében, a pezsgőműhelyben tölteni az időmet.
A bővebb interjút a Halasi Tükör hetilap március 8-i számában olvashatják.