Pink október könyvbemutatóval
Közélet

Pink október könyvbemutatóval

Október szerte a világban minden évben a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ez a betegség nőknél és férfiaknál is előfordulhat. Mindkét nemnél fontos odafigyelni rá, szűrésre járni, bármilyen tünet tapasztalása esetén orvoshoz fordulni. Kiskunhalason Ignácz Magdolna Legyőzhetetlen című könyvének bemutatójával hívták fel a figyelmet arra, hogy meg lehet gyógyulni.

Evelyn Lauder 29 évvel ezelőtt alapította meg a Mellrák Kutatási Alapítványt. A szervezet a pink szalagot választotta jelének. Azóta ez a szín a mellrák elleni küzdelem szimbóluma.

A Közösségek Házában az Egészségfejlesztési Iroda és a Halasi Média és Kultúra Kft. közös rendezvényén mutatták be a közönségnek dr. Ignácz Magdolna kötetét Legyőzhetetlen címmel.

- Negyvenkét éves koromtól minden évben elmentem a szűrésekre. Behívtak egyszer a vizsgálat után, és egy fél falnyi felületen láttam a mellrákom jeleit – mondta Magdi. – Nagyon fontosnak tartom, hogy elmenjenek szűrésekre, mert a betegség kezdetben tünetmentes. Amikor már fáj, akkor elég nehéz kezelések sorozata kezdődik, és nem biztos, hogy a vége is kellemes lesz – tette hozzá.

A pódiumbeszélgetést Kelemenné Szilágyi Noémi coach, önismereti tréner vezette. Jól ismeri Magdit, a könyv szerzőjét, így igazán személyes kérdéseket is érintettek. Például azt, mit érzett, mikor tudomást szerzett a mellrák jelenlétéről.

- Amikor megtudtam, úgy álltam hozzá, teljesen mindegy, hogy mi fog velem történni, de én meg fogok gyógyulni. Nem beszéltem, folytak a könnyeim. Nagyon hálás vagyok az onkológusomnak, aki azt mondta nekem, hogy meggyógyulok, de meg fogok érte szenvedni.

Amikor Magdi megkapta a diagnózist, épp egy félmaratonra készült. Hatvannégy és fél évesen olyan fáradtságot érzett, amit korábban még soha. Fontos volt, hogy higgyen az orvosának, aki azt ígérte neki, egy év múlva lefuthatja a távot.

Kelemenné Szilágyi Noémi coach szerint is fontos célokat kitűzni. Nagyon jó motivációs eszköz tud lenni. Magdinál is működött.

További részletek a Halas TV Híradójában október 4-én 19 órától és az ismétlések alkalmával, továbbá a Halasi Tükör hetilap október 12-i számában.