Pro Iuventute 2023 – diákok szavaztak kedvenc tanáraikra (galéria)
Közélet

Pro Iuventute 2023 – diákok szavaztak kedvenc tanáraikra (galéria)

A tanév végéhez közeledve, a diákok szeretetét tükröző díjakat vehettek át a halasi nevelési, oktatási intézmények pedagógusai. Immár 28. alkalommal rendezte meg a Pro Iuventute díjátadó ünnepséget a Szilády Áron Társaság. A Szilády Áron Gimnázium dísztermében tartották a jeles alkalmat május 25-én. Az ünnepségen kilenc pedagógus első alkalommal, két pedagógus második alkalommal vehette át az emlékérmet, egy pedagógus pedig hungarikum emlékdíjban részesült.

Az iskolafenntartó részéről Bocskorás Bertalan elnök-lelkész nyitotta meg a rendezvényt, majd Lukács László a Szilády Áron Társaság elnöke mondott ünnepi köszöntőt. A harminc éve megalakult Szilády Áron társaság még 1994-ben kezdeményezte a kiskunhalasi nevelési és oktatási intézmények körében, hogy a végzős tanulóifjúság a Nagy Szeder István által kidolgozott és alkalmazott „halasi norma” módszerrel jelölje egy kedves tanárát „az ifjúságért” emlékdíjunkra. A Pro Iuventute díj átadása a köszönetet fejezi ki mindazoknak, akik kitartó szeretetükkel és hivatástudattal segítették a halasi diákközösségeket. Példát mutattak emberségből, szakmai elkötelezettségből és személyes példamutatásból – mondta Lukács László.

A Szilády Áron Társaság hagyományai alapján a díjazottakról az intézmények képviselői tartottak laudációt mondták el méltató gondolataikat. Több intézményből diákok is érkeztek és megható szavakkal mondták el kire miért szavaztak. A díjakat Lukács László a Szilády Áron Társaság elnöke és Bognárné Nagy Éva alelnök adták át.  

Első alkalommal vehette át az emlékérmet Halász Péterné (Kiskunhalasi Bóbita Óvoda és Bölcsőde), Hurtonyné Péter-Szabó Erika (Kiskunhalasi EGYMI Általános Iskola), Paczolayné Lusztig Beáta (Kertvárosi Általános Iskola), Füzesiné Dr. Sümeghy Borbála (Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola), Dr. Tallósné Kiss Rita (Kiskunhalasi Felsővárosi Általános Iskola), Veress Andrea Éva (KRK Központi Általános Iskola), Polgár-Ónodi Szilvia (KSZC Dékáni Árpád Technikum), Husti Áron (Kiskunhalasi Bibó István Gimnázium), Rontó Luca (Szilády Áron Református Gimnázium).

Második alkalommal kapott emlékérmet Boldogné Jenei Andrea Szent József Katolikus Általános Iskola és Óvoda és Hegedűs Dávid KSZC Vári Szabó István Szakképző Iskola és Kollégium (távollétében édesanyja vette át a díjat). A harmadik alkalommal járó hungarikum - Halasi Csipke - Emlékdíjat Nagy László a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és Technikum pedagógusa vehette át.

Az ünnepségen a 30 éves Szilády Áron Társaság tiszteletbeli tagjává fogadta Baráth József nyugdíjas művésztanárt melynek alkalmából egy oklevél és egy „szíverősítő” ajándékot vehetett át. Baráth József humoros gondolatokkal köszönte meg a dísztagságot. Az ünnepséget a Szilády Áron Gimnázium diákjai verssel, zenével színesítették. A programot pezsgős koccintás zárta melyen Bognárné Nagy Éva címzetes igazgató mondott köszöntőt.