Raáb Gábor énekelt a nemzetközi megemlékezésen
Közélet

Raáb Gábor énekelt a nemzetközi megemlékezésen

A Holokauszt Emlékközpont a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából január 27-én, emlékezést szervezett a Páva utcai zsinagógában. A Budapesten rendezett nemzetközi emlékező eseményen a kiskunhalasi születésű Raáb Gábor kántor (címképen) énekelt a zsinagóga Holokauszt Áldozatok Emlékfala előtt. A résztvevők az emlékfalnál kövek elhelyezésével tisztelegtek az áldozatok emléke előtt, a zsinagógában beszédek hangzottak el.

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjává nyilvánította.  1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb náci haláltábor. A haláltábor felszabadításának 78. évfordulóján fejet hajtottak a vészkorszak áldozatai, köztük a fél millió magyar mártír emléke előtt.

Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár megemlékező beszéde közben

A Páva utcai zsinagóga épületében tartott megemlékezésen Prof. Dr. Grósz Andor, a Holocaust Közalapítvány kuratóriumának elnöke, Őexcell. Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam nagykövete, majd Vitályos Eszter miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár (Kulturális és Innovációs Minisztérium) mondtak beszédeket.

A zsinagóga Holokauszt Áldozatok Emlékfalánál Raáb Gábor kántor követ helyez el

A Holokauszt Áldozatok Emlékfala előtt a Kádist mondta: Darvas István, főrabbi. A kiskunhalasi Raáb Gábor, kántor pedig a  Kél málé ráhámim-t énekelte el  Ezt a liturgikus imát a halottakért szokták mondani. Ennek a holokauszt összes áldozatára átdolgozott verzióját énekelte Raáb Gábor, amiben nem kimondottan egy halottért mondanak imát, hanem az összes áldozatért.

A megemlékezésen résztvevők egy csoportja a zsingaóga épületében

Hírforrás: MTI/Végső István

Képek: Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány