SAJTÓKÖZLEMÉNY A HALASI TÁNCHAGYOMÁNYOK HÁZÁNAK KIALAKÍTÁSA CÍMŰ PROJEKT ZÁRÁSÁRÓL
Közélet

SAJTÓKÖZLEMÉNY A HALASI TÁNCHAGYOMÁNYOK HÁZÁNAK KIALAKÍTÁSA CÍMŰ PROJEKT ZÁRÁSÁRÓL

2018. március 20. napon hatályba lépett a Közreműködő Szervezet és Halasi Média és Kultúra Nonprofit Szolgáltató Kft. között a támogatási szerződés a TOP-1.2.1-16-BK1-2017-00019 azonosítószámú, a „HALASI TÁNCHAGYOMÁNYOK HÁZÁNAK KIALAKÍTÁSA” című projekt megvalósítására. A projekt a Széchényi 2020 program keretében, 135,3 millió Ft vissza nem térítendő európai uniós támogatás segítségével, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program TOP-1.2.1-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívása keretében került megvalósításra. A projekt fizikai befejezésének napja: 2022. november 30.

A Bundzsák Dezső Sportközpont területén Tánchagyományok Háza a halasi táncélet tárgyi emlékeit és élő hagyományait, örökségét mutatja be. A település kulturális értékeit olyan módon kívánjuk ezáltal fenntartani, hogy azokat generációról generációra adja át a közösség. Ilyen értékek Kiskunhalason a néptánc és a modern tánc. Éppen ezért vált fontossá a projekt megvalósítása által egy olyan helyszín kialakítása, ahol a múlt és a jelen találkozhat. A Házban a népi örökség, néptánc (pl. halasi verbunk), a helyi néptánccsoportok élete, eredményei; a társastánccsoport öröksége, eredményei, valamint a tánchoz illeszkedő települési programokhoz kapcsolódva időszaki kiállítás jelleggel további anyagok kerülnek interaktív módon bemutatásra.

Célunk volt továbbá a projekt megvalósításával a kulturális örökség jellegéhez illeszkedő élmény-elemek, valamint komplex turisztikai, információs és látogatómenedzsment szolgáltatások kidolgozása. A projekt eredményeként egy új, egyedi és innovatív elem került a település és a régió turisztikai térképére.