Sóstó, a szabadidős zöldövezet (galéria)
Közélet

Sóstó, a szabadidős zöldövezet (galéria)

Kevés település mondhatja el magáról, hogy szinte karnyújtásnyira áll az urbanizált forgatagtól egy sokoldalú, zömében természetes alapú könnyen elérhető kiránduló és pihenő helyszín. Kiskunhalas elmondhatja magáról ezt, mert a város északi kapujában elterülő Sóstó és környezete komplex szabadidős tér, egy igazi rekreációs centrum.

A Sóstó cirka ötvenhektáros területének megközelítőleg kétharmadát széles nádas gallér karolja át. Nyílt vízfelületén a tó sekélynek mondható, átlagos vízmélysége egy méter körüli attól függően, hogy mennyire csapadékos időszak éri. A tó változatos természetes száraz és vizes élőhelyekkel rendelkezik. A jelentős látogatói szám befogadására alkalmas terület szilárd felületű parkolóhellyel, szűk nyomtávú erdei ösvényekkel, horgászhelyekkel, csónaktárolókkal, tó körüli sétányrendszerrel és kiépített szabadidős létesítményekkel szolgálja Kiskunhalast.

A város történelme során eltérő intenzitással, de mindig fókuszba került a Sóstó és környezete, mint pihenő, szabadidősés vendéglátóhely. Legrégebb óta álló stabil épített létesítménye a tó közelében álló több mint 160 éves Sóstó Csárda. A tó látványa vonzza a tekintetet akármelyik irányból érkezik az arra utazó az 53-as főközlekedési út mentén. A tó melletti közlekedés biztonságát kerékpár út segíti. A helyi horgász egyesület vigyázza és tartja rendben legnagyobb hosszon a partszakaszt, de a Halasi Városgazda Zrt. is ápolja a környezetét. Városi, társasági, vállalkozói szabadidős rendezvényeknek ad otthont az év legnagyobb részében a tó környezete. A sportolni, sétálni szándékozók egész évben használják a tavat körbe ölelő változatos, részben erdőtől fedett területet.

Kiskunhala egyik színes turisztikai célpontja, a Sóstó több pontjáról mutat szemnek tetszetős látványt. Az 53-as út mentén található benyúló kis félsziget, vagy az Olajosok útja felől megközelíthető, hosszabb földnyelv érdekes aspektusokat kínál, amelynek látképébe jellemző képpontként kandikál be a faszerkezetes, tetővel ellátott, földhalomra épített kilátó. Legmagasabb szintjéről szinte természetes, élőtérképként veheti szemügyre a térséget az arra járó vendég. A kilátó alatt a tóparttól kifelé elnyúló erdős területen pihenő padok, főzőhelyek állnak rendelkezésre családi, baráti rendezvények megtartásához.

A parkerdőben tanösvény épült ki, amely mentén tájékoztató táblákon olvashatunk a környék természeti értékeiről, növény és állatvilágáról. Az Olajosok útjáról bevezető, kővel felszórt széles nyomvonalon a parkerdőn át vezet a tó partjáig egy út, amely autóparkolóban végződik. A bevezető szakaszon az ott elterülő füves tisztáson egy jeloszlop áll, tetején kőből faragott madár tekint a tájra. Az emlékhely a XI-XIII. században ott lévő Zöldhalom Árpád-kori falu, templom körüli temetőjét jelöli. Ennek emlékére állíttatták 2001-ben Kiskunhalas város lakosai a jeloszlopot, amelynek csúcsán a sólyom madár látható.

A tó körüli túramenet, több útvonalon gyalog vagy strapabíró kerékpárral is teljesíthető. Különböző menetvonalakat választva három és hat kilométer közötti távokat kínál a kirándulni szándékozóknak a Sóstó környezete. Esős időszakban a vasút felőli részen olykor megáll a víz és átmenetileg nehezen járható, bár az utóbbi évtizedben a szárazság miatt erre ritkán került sor. Az elkerített parti részen különböző edzőszerekkel kialakított fitneszpark épült nem rég, szomszédságában strandlabdás sportokra alkalmas homoktalajú pályával. Akár Kiskunhalasról, akár a máshonnan érkezőknek remek kikapcsolódási, sportolási és regenerálódási lehetőséget biztosít városunk legnagyobb természetes és részben kiépített rekreációs centruma, a Sóstó és környezete.

Fotók: Anda Péter