Szakmaszimatoló a Sziládyban (galéria)
Közélet

Szakmaszimatoló a Sziládyban (galéria)

Pályaorientációs napot szervezett november 16-ra tanulói számára a KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium. A középiskolába szerda reggel nem csak a diákok és tanáraik érkeztek iskolakezdéskor, hanem különböző szakmák gyakorló képviselői is. A délelőtti órarendbe a diákok pályaválasztását segítő órákat iktattak be a szervező pedagógusok, amely nagy sikert aratott a tanulók körében. (címképen Harnóczi Hajnalka szervező pedagógus és Szabó Ferenc igazgató)

Szerdára Szakmaszimatoló néven szervezett pályaorientációs napot tanulói számára a nagy múltú oktatási intézmény. Szabó Ferenc, a KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium igazgatója elmondta, hogy évek óta segítik diákjaik pályaválasztását koncentrált szakmabemutatókkal. A gimnázium vezetője közölte, hogy az oktatás nem lehet öncélú, a tanulóknak a való életben történő elhelyezkedés szempontjából is szervezni és segíteni kell a képzésüket. A Szakmaszimatoló kifejezetten olyan rendezvény, amelyben a való életben már tapasztalatot szerzett foglalkozások képviselői mondják el, hogy milyen lehetőségeik lesznek az adott munkaterületen a diákoknak.

Vékony Melnda, KB Autoteam Kft. márkaképviselet vezetője tart előadást

A Szakmaszimatoló közös munka gyümölcse – hangsúlyozta az iskolaigazgató. A rendezvényt koordináló felelős szervező, Harnóczi Hajnalka, magyar-történelem szakos tanár, aki összefogta a segítő pedagógusokat, a szülői munkaközösségi tagokat és diákokat. Ez egy ötletbörze is – tette hozzá az intézmény vezetője. Pályaorientációs napunk a hagyományok mentén működik alapvetően, de mindig jönnek új ötletek, új kapcsolatok, új foglalkozási ágazatok, amelyek tovább szélesítik diákjaink számára a valós életbe történő kitekintést, megkönnyítve ezzel eredményes pályaválasztásukat.

Érdeklődve figyelő sziládys diákok

Harnóczi Hajnalka pedagógusnak, a Szakmaszimatoló szervezőjének sűrű szerda délelőttje volt, hiszen a hónapok óta előkészített Szakmaszimatoló végrehajtása intenzív szervezői feladatokat rótt rá.  Diákjaink magunk választották meg érdeklődési körük szerint, hogy melyik terembe, melyik foglalkozási körbe tartozó tájékoztatón vegyenek részt. Színes palettából válogathattak. Egészségügyi, gazdasági, közgazdsági, pénzügyi, jogi, kereskedelmi, tudományos, vagy épp államigazgatási ágazatok képviselőit is hívtunk a mai napra bemutatkozni. A foglalkozások mellett felsősoktatási intézményekből is invitáltunk előadókat - fogalmazott Harnóczi Hajnalka.

Szabó Ferenc, a gimnázium igazgatója, Beke Anna óvónővel és Beke Betty iskolatitkárral

A Szakmaszimatoló délelőttöt forgószínpadszerű foglalkozások rendszerében oldották meg a gimnázium szervezői. A meghívott előadók folyamatosan, váltott rendszerben fogadták az érdeklődő diákcsoportokat. A figyelmes szervezők a szünetekben, az alkalmi „tanári szobaként” működő vendégfogadó teremben szendviccsel, teával, kávéval adtak frissítési lehetőséget a meghívott előadóknak. A KRK Szilády Áron Gimnázium és Kollégium Szakmaszimatoló napjáról további részleteket láthatnak olvasóink a Halas TV ma este (november 16, szerda) 19. órakor kezdődő közéleti híradójában.

Harnóczi Hajnalka pedagógus (jobb oldalon) feladatelosztás közben

Kép-szöveg: Kovács Iván