(►) Szalagot kaptak a Szilády végzősei
Közélet

(►) Szalagot kaptak a Szilády végzősei

A hagyományoknak megfelelően, ebben a tanévben is a Szilády Áron Református Gimnázium nyitotta meg a kiskunhalasi szalagavatók sorát. A végzősök ma délután kapták meg az érettséget szimbolizáló szalagokat, a gimnázium dísztermében.

A négy végzős osztály tagjai egymás után vonultak be a Szilády Áron Református Gimnázium dísztermébe, osztályfőnökeik vezetésével. Az ünneplőbe öltözött lányok és fiúk büszkén sorakoztak fel a meghívott vendégek előtt.

Elsőként Bocskorás Bertalan elnök-lelkész osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

- Higgyétek el, hogy az egyik legjobb dolog, ami ebben a tanévben történhet veletek az, hogy ebben az iskolában érettségizhettek le. Egy sziládys érettségivel a kezetekben, egyenrangú szellemi partnerekké váltok majd, bármelyik átlagos nyugat-európai egyetemistával. Most lehet, felmerül bennetek, hogy miért is kell érettségiznetek? Van erre egy jó válaszom. Tippeljétek meg, lelkipásztorként naponta hány alkalommal kell használnom a Pitagorasz-tételt! Valóban nem sokszor, de abban biztos vagyok, hogy annak idején, mikor megtanultam ezt a tételt, akkor az agyamban kialakítottam egy memóriazsákot, abban volt ez benne. Manapság már nem ezzel a tétellel van tele ez a zsák, de ahogyan én is, úgy Ti is, az érettségin megszerzett tapasztalatokra, tudásra építkeztek életetekben.

Ezt követően Gyenizse Ildikó és Rontó Luca, a nyolc évfolyamos végzős diákok osztályfőnökei olvasták fel az osztályok névsorait, majd tűzték fel a fiatalok mellkasára az érettségüket szimbolizáló szalagokat.

A négy évfolyamos végzős diákok Lázár Erika és Tóbiás Zoltánné osztályfőnököktől kapták meg a kis szalagokat a „Vedd ezt a szalagot mellyel egyszerre jelöli meg benned a távozni készülő diákot az iskola és a megérni készülő embert az élet” idézet kíséretében.

A végzős diákok nevében Kiss Attila Dezső beszélt, aki többek között kitért arra, hogy bár a péntek 13-a sokaknak babonából rosszat jelent, a most itt lévő sziládys fiataloknak ez a nap egy gyönyörű emlék marad majd. Sok sikert és kitartást kívánt diáktársainak a tanév hátralévő részéhez.

Az esemény zárásaként Szabó Ferenc igazgató mondott beszédet.

- Különleges alkalom az idei szalagtűzés. Iskolánk újraindulásának 30. jubileumi évében járunk, és minden programunkat átjárja ennek az ünnepnek a fénye, mint ahogy most ezét is. Tanáraitok és iskolatársaitok már hetek óta azon fáradoznak, hogy emlékezetes legyen számotokra ez a nap is. 90 végzős diák ruháját díszíti annak jelképe, hogy gimnáziumi pályafutásotoknak célegyenesébe értetek. Most kapott kitűzőtök azt hirdeti, hogy még néhány hónapig a Szilády Áron Gimnáziumot képviselitek, illetve jelzi, hogy itt az idő az elválásra, a tinédzserkornak vége, a felnőtt kor kezdődik. Ti is készültetek erre a napra. Nem csak az öltöny-, a cipő- és a ruhapróbák, illetve a fodrásznál, sminkesnél, körmösnél töltött idő látszik rajtatok, hanem az a fegyelmezettség, amely egy végzős sziládys diákot jellemez.

A szalagavató izgalmai itt még persze nem értek véget a gimnázium diákjai számára, hiszen, szűk egy hónap múlva, november 11-én, szombaton rendezik meg a Dékáni sportcsarnokban a hagyományos bált, ahol osztály- és évfolyamtáncokkal lepik majd meg a közönséget a végzősök.