Szeptembertől indul Halason a kadétképzés
Közélet

Szeptembertől indul Halason a kadétképzés

Fontos mérföldkövéhez érkezett Kiskunhalason a honvéd kadétképzés. Ma délelőtt a Dékáni Árpád Szakgimnáziumban egy együttműködési szerződést írtak alá.

- Egy új képzést tudunk elindítani szeptembertől Kiskunhalason. Már nagyon várjuk a jelentkezőket, de úgy tűnik, túljelentkezés lesz. A mai napon aláírtunk egy olyan megállapodást, mellyel reményeink szerint tudjuk biztosítani azt a technikai és személyi hátteret, amivel a képzést magas színvonalon tudjuk megtartani a diákok részére – mondta Papp Gyula, a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum főigazgatója.

Mint a helyszínen elhangzott, a honvédség technikai eszközökkel és szakemberekkel is hozzá tud majd járulni a képzés sikeres lebonyolításához.

- Az iskolában ősztől folyó honvéd kadétképzéshez adjuk mi a logisztikai támogatást, illetve a szakmai katonai támogatást. Magát a képzést az iskola végzi, viszont a honvédség rendelkezik olyan technikával és szakértővel, amivel sokkal hatékonyabbá tehető ez a program – tudtuk meg Nagy Viktor alezredestől.

Kiskunhalas polgármestere is nagyon pozitívan értékelte a szeptemberben induló képzést és annak hosszú távú hatásait.

- Tavaly szeptemberben dr. Benkő Tibor miniszterúr járt nálunk. Akkor az önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium kötött egy megállapodást, amely arról szólt, hogy elindulunk abba az irányba, aminek egy újabb fontos lépcsőfoka a ma aláírt dokumentum. Örülök, hogy a kadétok megjelennek a városban, és mint megtudtam, egy nagyon vonzó szakról van szó, hiszen az első nyílt napon a halasiak mellett számos más településről is érkeztem érdeklődők – nyilatkozta Fülöp Róbert.

Azok a diákok, akik részt vesznek a kadétképzésben, a későbbiekben elhelyezkedhetnek a honvédségnél, de jó eséllyel kaphatnak állást a civil szférában is.