„Szeretettel fogadtak bennünket a halasiak”
Közélet

„Szeretettel fogadtak bennünket a halasiak”

A kiskunhalasi református gyülekezet életében december végén új időszámítás kezdődött. Akkortól tölti be Bocskorás Bertalan a vezető lelkész szerepkört. Vele és szintén lelkész feleségével, Enikővel beszélgettünk a református templomban.

- Nagyvonalakban hogyan alakult az életük, mielőtt Kiskunhalasra érkeztek?

BB: - Felvidéken születtem egy Szepsi nevű kisvárosban. Ott nőttem fel, ott érettségiztem és szívtam magamba a magyar kultúrát. Budapestre vettek fel teológiára, ott ismertem meg a feleségemet. Összeházasodtunk, négy szép gyermekünk született. Először Somogy megyébe kerültünk egy kis településre, onnan Tolna megyébe mentünk, majd pedig egy „kis kitérővel” Kanadába költöztünk. Ott kaptuk a felkérést, hogy jöjjünk Kiskunhalasra, amit örömmel el is fogadtunk.

- Mennyi időt töltöttek Kanadában, s miért döntöttek úgy, hogy Halas lesz a következő állomás?

BE: - Tíz évig éltünk Calgaryban. Az, hogy hazajöttünk, elsősorban a honvágyunknak volt köszönhető, valamint egyszerűen úgy éreztük, hogy a kinti feladatunk bezárult, lekerekedett. Magunkból, amit tudtunk, átadtunk, örömmel adtuk át a feladatokat az utánunk jövőknek, viszont a búcsúzás fájdalmas volt ennyi idő után.

BB: - Az idős fát nehéz átültetni. Hiába töltöttünk ott tíz évet, sok olyan kulturális és egyéb dolog van, ami miatt mindig is éreztük, hogy sosem leszünk igazi kanadaiak. A családunk, barátaink mind Magyarországon vannak, így a szívünk hazahúzott minket.

- Mik az első tapasztalatok? Milyen a város és az itt élő emberek?

BB: - Nagyon sok szeretettel és kedvességgel fogadtak bennünket a halasiak, amiért hálásak vagyunk. Maga a város nagyon hangulatos. Mivel felvidéki vagyok, a hegyekhez vagyok szokva. Volt bennem egy félelem, hogy mennyire lesz szerethető számomra egy alföldi város, de nagyon jó tapasztalatokat szereztem itt. Könnyen átlátható a város, sok egyedi színfoltja van. Különlegesek a házak, épületek, a térelrendezés.

- Sok feladatuk lesz a következő időszakban. Mit szeretnének megvalósítani közösen?

BB: - A legfontosabb, hogy nagytiszteletű Bödecs Pál harmincéves szolgálatát követően méltóképp tudjuk folytatni a megkezdett munkáját. Az intézményekkel való kapcsolattartás mellett nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni a családlátogatásokra és egyéb gyülekezeti tevékenységekre. A közösségi alkalmak covid utáni újjáélesztése kerül majd fókuszba.

BE: - December 16-a óta félállásban lelkész vagyok én is, időm másik felében pedig a reformátusóvodában és a Központi-iskolában tevékenykedem. Oda várom az embereket, pedagógusokat, diákokat, szülőket.