Szilády Áron szerepe a turkológiában
Közélet

Szilády Áron szerepe a turkológiában

Ezzel a címmel hallgathattak meg előadást múlt hétvégén az érdeklődők a Szilády Áron Református Gimnázium dísztermében. Sudár Balázs történész a helyszínen elismerően beszélt a kiskunhalasi program szervezőinek munkájáról.

A hétvégén, a Szilády Áron Gimnázium dísztermébe közgyűlés, tájékoztató és előadás várta a régi alma mater egykori tanulóit. Május 14-én a Szilády Áron Gimnázium Öregdiákjainak Baráti Köre szervezésében egész délelőttöt betöltő program volt. A házigazdák legnagyobb örömére végre ismét olyan programot szervezhettek, ahol a megszokott módon, jelen tudtak lenni a tagok.

Dr. Bognárné Nagy Éva elnök a gazdasági és elnökségi beszámolók után az éves tervekről beszélt részletesen. Sírfelújítások, emléktábla állítás és programok szervezése vár még az öregdiákokra. Dr. Haraszti Sándor (1920-1989) baptista lelkész, orvos kapcsán merült fel egy emléktábla avatás lehetősége. Sáhó János (1882-1947) gimnáziumi tanár megrongálódott sírjának rendbehozatala is a következő hónapok feladata lesz.

A rendezvény díszvendége és előadója Sudár Balázs történész volt, aki a halasiak számára egy érdekes témával készült. A 100 éve elhunyt Szilády Áron lelkész, nyelvészkutató szerepe a turkológiában témakörben adott mindenre kiterjedő betekintést. Mint elhangzott, a Szilágyi Sándorral közösen írt Török-Magyarkori Állam-Okmánytár I-IX. kötetsorozat a mai napig megkerülhetetlen az orientalisták és a török kor kutató számára.