(►) Szilády szalagavató: örömtáncok közönségsikerrel (galéria)
Közélet

(►) Szilády szalagavató: örömtáncok közönségsikerrel (galéria)

Megtelt a nézőtér a Dékáni Sportcsarnokban, még a galérián is csüngtek az érdeklődők, a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium szalagavató ünnepségén szombat este. A nyitót tánc után Bocskorás Bertalan elnök-lelkész mondott köszöntőt, majd Szabó Ferenc igazgató adta közre ünnepi gondolatait. A látványos táncok és előadások végén tanáraikat kérték fel táncra a végzősök.

2023. november 11-én a Kiskunhalasi Református Kollégium Szilády Áron Gimnázium és Kollégium szalagavató ünnepsége a Himnusz közös eléneklésével indult. A műsorvezetők köszöntötték a szülőket, hozzátartozókat, barátokat, tanárokat, és az est főszereplőit, a 12. évfolyam diákjait. Külön köszöntötték Kuris István László alpolgármestert, Bocskorás Bertalan elnök-lelkészt, Dr. Bognárné Nagy Éva címzetes igazgató asszonyt és Vágó Ferencné tankerületi igazgatónőt.

Az első, a rendezvényt felvezető tánc

Palotással indult a táncok sora, majd Bocskorás Bertalan elnök-lelkész mondta el ünnepi köszöntőjét. A főigazgató a debütálás, a megmutatás, a bemutatás gondolata köré  fűzte mondandóját, amihez a felkészülés, a tudás az alap, amit az iskolában elsajátítottak a fiatalok. A diákok tanáraik segítségével sokat tettek azért, hogy a debütálásuk a tudás visszaadása terén megmutatkozzék. A szalagavató est is egyfajta képesség bemutatója, de ez a debütálás a táncokról szól – mondta. Az elnök lelkész gondolatai után kellemes estét kívánt, majd a Stúdió 2000 TSE fiatal párosai, akik az iskola tanulói Cha cha-chát és és jive-ot táncoltak.

Bocskorás Bertalan elnök-lelkész

A stúdiós táncok után Szabó Ferenc, az iskola igazgatóját, mondta el ünnepi gondolatait. Az igazgató sok más mellett a szülőknek kiemelten mondott köszönetet. Kedves Szülők, Hozzátartozók! A tanári kar nevében köszönöm Önöknek, hogy gyermekeik nevelését abban az időszakban bízták ránk, amikor a világról alkotott véleményük megfogalmazódik, személyiségük kialakul, életpályáját meghatározó érdeklődési körük kiformálódik. Közös célunk és vágyunk, hogy a következő hónapokban diákjaink pályaválasztási kérdésekben jó döntést hozzanak és sikeres érettségiükkel felvételt nyerjenek továbbtanulási helyszínükre. Ehhez minden segítséget meg fogunk nekik adni – jelentette ki, majd Soli Deo Gloria! - Istené a dicsőség! – zárta szavait az igazgató.

Szabad élet, szabad madár, a 12. D-sek táncának címképe

Évfolyaménekkel folytatódott az est. Az idei évben a 4S Street: Mesélek a bornak című dalt adták elő a diákok, akik egyúttal megköszönték Nasz Péternek, Baráth Márkónak és Andáné Vastag Andrea tanárnőnek a segítséget. Zongorán Kovács Eszter kísérte a kórust. A dal után a 12. B osztály bemutatója a Rioi karnevál színes világát idézte. Tanáruk Szöke Vivien és Tóth Marcell voltak. A 12. C osztálytánc egy retro party-val  örvendezttette meg a közönséget (az alábbi videóban látható részlet belőle). 

Az örökzöld magyar slágerek a 80-as évek világába repítették a jelenlévőket. Az osztálytáncot Szabó Ádám tanította be.  A 12. A osztályosok a mexikói kultúra gyönyörűségét és sokszínűségét láttatták a nagyérdeművel. A táncot Juhász Ágnes és Tóth Szilárd, a Stúdió 2000 TSE táncpedagógusai tanították meg a diákoknak.

Szabó Ferenc, az iskola igazgatója köszöntője közben

A 12. d osztály műsorában a rabság és szabadság kettősége jelent meg. Táncuknak a Szabad élet, szabad madár címet adták, amelyre Vida Jácint készítette fel az osztályt. Táncukat a Csorvási és barátai együttes zenélése oldotta. A zenekar jelenlegi tagjai: Fodor Ágnes, Fodor Fruzsina, Darányi Csende, Szabó Timóteus Áron, Csővári Ariel, Borsódy László és Csorvási Zoltán szórakoztatták a lelátón ülőket. 

Az egyik színes, látványos formáció a sok közül

Ezt követte Kovács Eszter kilencedik évfolyamos tanuló zongorajátéka, aki a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola növendéke. Amélie csodálatos élete című film betétdalát hallhatták tőle a nézők (felkészítő tanára: Lábodi Róbert). Az osztálytáncokat egy angolkeringő követte (felkészítő Vida Jácint). A tánc után ismét zongorajáték következett. Tóth Jázmin 10. éve tanul zongorázni a művészeti iskolában. Most Yiruma-River flows in you cimů zenéjét  játszotta el (felkészítő tanára: Vannayné Zádory Emöke tanárnő). 

A táncokra felkészítőket megajándékozták a végzősök

A zongorajáték után a végzősök ajándékkal köszönték meg (Emese) a tánctanárok kitartó segítségét. Virágot és ajándékot kapott Juhász Ágnes, Tóth Szilárd, Vida Jácint, Szöke Vivien, Tóth Marcell és Szabó Ádám. Az est a nagymúltú Halas Concert Band fúvószenekar előadásával folytatódott, amelynek tagjai voltak, két végzős diák, Czakó Maja Izabella és Nagy Bálint. A szalagavató estet a bécsi keringő zárta (tanáraik Juhász Ágnes és Tóth Szilárd). 

Keringő részlet

A műsoruk végén a régi hagyománynak megfelelően a végzős diákok felkérték keringőzni tanáraikat. Az est további részéhez felhőtlen ünneplést  kívántak az idei szalagavató házigazdái, Patocskai Emese, Kriszt Ármin. Az estet a Halas Televízió több kamerával rögzítette, amelyből jövő heti műsoraiban láthatnak részleteket olvasóink!

Retro party zárókép

Kép-szöveg: Kovács Iván