Színes programokkal tették szebbé a rászoruló gyermekek nyarát
Közélet

Színes programokkal tették szebbé a rászoruló gyermekek nyarát

Magyarország kormánya előterjesztésére az Országgyűlés 2012-ben fogadta el a gyermekekről való felelős gondoskodás jegyében, az ahhoz kapcsolódó források megteremtése, valamint a társadalmi szolidaritásra építve a Szent Erzsébet-i hagyományok újraélesztése érdekében megalkotott Erzsébet-programról szóló törvényt. A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 2013-ban mintegy 3 milliárd forint induló keretösszeggel hirdette meg pályázatait. Az Erzsébet-program révén így több, mint 135 ezer ember részesült támogatásban üdülési szolgáltatás formájában, ebből több mint 73 ezer gyermek jut pihenési lehetőséghez, közülük több mint 40 ezren vehettek részt az Erzsébet-táborban.

A Honvédelmi Minisztérium felajánlásából, valamint a Nemzeti Üdülési Alapítvány Erzsébet Programjához benyújtott sikeres kérelem eredményeként a dél-bács megyei településekről is sok kisdiák vehetett részt az augusztus első hétvégéjén Kecskeméten megrendezett repülőnapokon, illetve 70 környékbeli kisiskolás juthatott el a Forma-1 július 26-i szabadedzésére.

Szarvas Róbert, Bácsszőlős polgármestere maga is elkísérte a településéről Kecskemétre eljutó diákokat. Mint említette, nagyon nagy hálával tartoznak mindazoknak, akik bármilyen formában is hozzájárultak ahhoz, hogy a kis faluban élő gyermekek, akik szinte soha nem lépik át Bácsszőlős határát, most Bányai Gábor országgyűlési
képviselő segítségével eljutottak egy ilyen nagyszabású rendezvényre.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő a programról szólván kiemelte: fontos tennünk azért, hogy a térség szegényebb rétegeiben élő gyermekei hasonló élményekkel gazdagodjanak, mint tehetősebb társaik. Éppen ezért segítettük és finanszíroztuk, hogy a gyerekek a kormány törekvéseinek eredményeként kínált programlehetőségekre autóbuszokkal, közösségben eljuthassanak.

A gyerekeket kísérő pedagógusok egyike elmondta: a Forma-1-es szabadedzés ingyenes megtekintésére a Nemzeti Üdülési Alapítvány által meghirdetett pályázat biztosított lehetőséget szociálisan rászorulók és nagycsaládosok számára. Mindez páratlan lehetőséget nyújtott a gyermekek számára, hogy megtapasztalhassák a Forma-1 élményét.

Szinte testközelből szurkolhatott a száguldó cirkusz általuk eddig csak a televíziók képernyőin keresztül követett világsztárjainak, élvezhette küzdelmüket. Gyermekzsivajtól volt hangos a Hungaroring, majd örömujjongástól, amikor Gerstl Péternek, a Hungaroring Sport Zrt. alelnökének közbenjárására megjelent az Erzsébet-tribünön Bernie Ecclestone, Fernando Alonso, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Nico Rosberg.

Szöveg: Kuris István László