Szőke Antalra, Tóni bácsira emlékezünk
Közélet

Szőke Antalra, Tóni bácsira emlékezünk

Szomorú hírt kapott szerkesztőségünk. Elhunyt Szőke Antal, a zenészek Tóni bácsija, a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti Iskola nyugalmazott igazgatója, kiváló zenepedagógus. Szeretett iskolájának nevelőtestülete, dolgozói közössége ezekkel a sorokkal búcsúznak tőle.

Szőke Antal 1968-ban szerezte diplomáját Szegeden a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán alsó fokú harsona – szolfézs és általános iskolai énektanárként. Abban az évben pályakezdő tanárként került Kiskunhalasra, ahol családot alapított. Az Állami Zeneiskolában létrehozta a rézfúvós tanszakot, mellette szolfézs tantárgyat is tanított. Iskolánk tanára, később nyugdíjazásáig vezetője volt. 42 évet dolgozott szeretett intézményében. Ez idő alatt számtalan növendékével ismertette meg a rézfúvós hangszereket, ösztönzésére sok növendéke élethivatásul választotta a zenei pályát.

Hosszú évekig vezette a városi úttörő fúvószenekart, majd a Vasutas Fúvószenekar utánpótlását szervezte meg. Városi közművelődési feladatokat látott el zenetörténeti előadásaival. Alapító tagja volt a Rézangyalok Big Band együttesnek. Tizenhét éven keresztül volt a Kiskunhalasi Alapfokú Művészeti iskola megbecsült igazgatója. Ez idő alatt egységes, jó légkörben dolgozott kedves kollégáival, munkatársaival. Ezekben az években kapta meg iskolánk a Kiválóra Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény címet. Neki köszönhetjük a szabadkai és a törökkanizsai zeneiskolákkal való szakmai, kulturális és baráti kapcsolatot.

A tanítványok szeretetén túl számos kulturális elismeréssel is megköszönték munkáját: Arany Pálma-díj, Arany Katedra-díj, Főtanácsosi és Címzetes igazgatói kinevezés, Bács-Kiskun Megye Művészeti Díj, Kiskunhalas város díszpolgára cím és Pro Urbe-díj.

Szőke Antal az a zenepedagógus, akinek nemcsak hivatása volt a tanítás, hanem életcélja is. Lelkiismeretes, odaadó munkájának köszönhetően nem csak tanította, hanem nevelte is a rábízott gyermekeket. Ezért az évek múlásával kivívta a szülők, gyermekek, pályatársak és a település vezetőinek szeretetét és elismerését. Pontos és lelkiismeretes munkavégzését példaként kell a fiatalok elé állítani. Ő lett Kiskunhalas „Tóni Bácsija”, akiről mindenki a tisztelet hangján tudott és tud szólni.  A Kiskunhalasi Művészeti Iskola nevelőtestülete és dolgozói nevében fájó szívvel búcsúzunk.