Takács József az Év Vállalkozója
Közélet

Takács József az Év Vállalkozója

Az újévi operettgála keretében adták át az „Év vállalkozója” díjat, amelyet 2013-ban a korábban ezzel a címmel kitüntetett halasi vállalkozók Takács Józsefnek, a Sóstó Csárda ügyvezetőjének ítéltek oda. A rangos elismerést Gyovai István polgármester nyújtotta át a kitüntetettnek.

 
Juhász Tibor, a KB Autoteam Kft. ügyvezetője, a 2011-es esztendő „Év vállalkozója” cím birtokosa méltatatta a mostani díjazottat. Kiemelte azt a gyerekkori szülői hátteret, és az alföldi vendéglátási kultúra atmoszférájában töltött éveket, amelyek alapvetően meghatározták Takács József későbbi szakmai pályafutását.
 
A díjazott a kereskedelmi- és vendéglátóipari szakiskola elvégzése után visszakerült Jánoshalmára, szülővárosába, ahol a Napsugár étteremben töltötte tanulóéveit. A szakvizsga megszerzése után a térség egyik legrégebben működő, az alföldi gasztronómiai értékeket képviselő Sóstó csárdában helyezkedett el felszolgálóként, amit akkor Gulyás József legendás hírű halasi vállalkozó vezetett.
 
Immáron negyedszázada ezen a helyen dolgozik, Gulyás József 10 évvel ezelőtti tragikus hirtelenséggel történt halála óta a csárda szakmai irányítását és a vele járó feladatokat végzi Herczeg Nórával közösen, 2004 óta pedig már ügyvezetőként.

puminagy

A térség gasztronómiai hagyományaira építve, az alapokról kezdte a cég felépítését. A tudatos, átgondolt szakmai döntéseknek köszönhetően mára a dél-alföldi régió egyik legmeghatározóbb, legismertebb, az alföldi kultúrát, hagyományokat ápoló gasztronómiai, idegenforgalmi központjává vált a halasi Sóstó Csárda.

A vendéglátás minőségét számos programmal, a vidéki életmódot bemutató lovarda működtetésével és egyéb szabadidős-, családi-, zenés- és sportrendezvényekkel javította. A gasztrokultúrális rendezvények, mint a Gulyás Fesztivál, a Pálinka- és Bandérium mustra, a tavaszi gyermeknapi, pünkösdi programok ezres nagyságrendű vendégsereget hoztak Kiskunhalasra. A csárdahagyományokra épülő élő cigányzenét – ritka kivételként – tartotta és tartja ma is életben.

2009-ben az „Év Vendéglátója díjat” nyerte el a halasi Sóstó Csárda a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától. Ugyanebben az évben a Decanter magazin az ország legjobb csárdájaként említette és írt terjedelmes cikket a vendéglátóhelyről. Takács József a gazdasági válság idején fogott egy újabb vállalkozásba és 2011. novemberétől a halasi Lipót Pékség társtulajdonosaként is erősíti a térség élelmiszeriparát. 2012-ben átfogó rendezvénysorozattal emlékezett meg a Sóstó Csárda 150 éves folyamatos vendéglátói múltjáról, amely országosan is ritkaságnak számít.

Kép-szöveg: Pozsgai Ákos

{phocagallery view=category|categoryid=1203|limitstart=0|limitcount=0}