(►) Tetemes bírságra számíthatnak a szemetelők
Közélet

(►) Tetemes bírságra számíthatnak a szemetelők

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz Kuris István László alpolgármester. A városvezető az egyre inkább problémát jelentő közterületi és az ingatlanokon felhalmozott szeméttel kapcsolatban a következőket írta:

„Kiskunhalas Város Önkormányzata 14 munkatársa a városvezetők személyes irányításával az elmúlt hónapokban több tucat, illegálisan elhelyezett hulladékkal terhelt ingatlannál végzett hatósági bejárást és indított meg eljárást. Az eljárások eredményeként már több tíz m3 hulladék elszállíttatása megtörtént, a kiszabott bírságok összege eléri az 1.235.000.- Ft-ot. Több esetben kerülhet sor olyan kényszertakarításra, melynek költsége adók módjára végrehajtással kerül letiltásra a kötelezettől. Egy helyi rendeletmódosításnak köszönhetően a kiszabott bírságok is megtérülhetnek végrehajtási eljárás keretében.”

„Emellett az önkormányzat egy sikeres pályázatnak köszönhetően 13.000 m2, illegálisan elhelyezett hulladékkal terhelt terület megtisztítását tudja megkezdeni. A pályázat eredményeképp fejlesztésekre is sor kerül annak érdekében, hogy a térfigyelő kamerahálózat központi egységei modernebb eszközökre legyenek cserélve, ezzel elősegítve azt, hogy nagyobb tárhelynek köszönhetően hosszabb időre visszamenőleg lehessen felvételeket visszakeresni. Az illegális hulladéklerakatok súlyos környezetszennyezést, illetve tájsebeket okoznak. Környezetünk megóvása tájvédelmi szempontból is kiemelten fontos számunkra. Az Energiaügyi Minisztérium az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt-n keresztül 20.000.000.- Ft pályázati támogatás odaítélésével elkötelezett partnere Kiskunhalas Város Önkormányzatának abban, hogy támogassa a jogellenesen elhelyezett hulladék felszámolását, valamint újrakeletkezésének megakadályozását.”- zárta közleményét az alpolgármester.