(►) Thorma trilógiával ünnepel március 15-én Halas
Közélet

(►) Thorma trilógiával ünnepel március 15-én Halas

Sajtótájékoztatót hívott össze Kiskunhalas polgármestere február 16-án délelőtt 10 órára a Thorma János Múzeum kiállítótermébe, ahol a két óriásfestmény, az 1848-49-es forradalmi eseményeket megörökítő  Thorma művek, a Talpra magyar és az Aradi vértanúk című festmények láthatók. A városvezető Fülöp Róbert, Bányai Gábor kormánybiztossal közösen tartott tájékoztatóján bejelentette, hogy összeáll a Thorma trilógia, amelynek harmadik képét, a Budavár bevétele (1849) című vázlatát március 15-től láthatja majd a nagyközönség.  A Romániából érkező festményt a városnak szándékában áll véglegesen Halason tartani.

2024. március 15-én nagyszabású rendezvény megszervezésével emlékezik majd meg a Thorma János Múzeum fennállásának 150., valamint az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc leverésének 175. évfordulójáról. Az ünnepélyes megemlékezéssel kapcsolatban Fülöp Róbert polgármester, Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Kocsisné Varga Zsuzsanna, múzeumigazgató és Vincze Bálint, a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. ügyvezetője tartottak sajtótájékoztatót. 

Fülöp Róbert polgármester örömmel jelentette be, hogy látható lesz hamarosan a Thorma trilógia Halason

Fülöp Róbert, Kiskunhalas polgármestere köszöntötte a sajtó munkatársait. A városvezető elmondta, hogy több évtizede tervezték már, hogy a Thorma János Múzeumban meglévő két óriás Thorma mű, a Talpra magyar és az Aradi vértanúk című festmények mellé kiállítsák, vagy akár meg is szerezzék végleges elhelyezésre a harmadik témához kapcsolódó anyagot, Thorma János, a Budavár bevétele (1849) című alkotását. Méretében eltér (jelentősen kisebb), ám témájában, tartalmában abszolút a két festmény mellé illik a Budavár bevétele című vázlat.

A sajtótájékoztató helyszíne lesz a kiállító terme a Thorma János Budavár visszavétele című festményének

A városvezető elmondta, hogy az idénre érettek olyan szintűvé a román partnerrel történt tárgyalások, hogy Kiskunhalasra érkezése megoldhatóvá váljék a képnek. Az alkalom pedig mi sem lehetne illőbb, mint a forradalom és szabadság, valamint a múzeum jeles évfordulói. 2024. március 15-én tehát Kiskunhalason az ünnepségek keretében ismerheti meg a nagy nyilvánosság a Bukarestből érkező Budavár bevétele (1849) című Thorma festményt.

A még Bukarestben lévő eredeti Thorma kép a Budavár visszafoglalása 1849 címet viseli

Kocsisné Varga Zsuzsa, a Thorma János Múzeum igazgatója elmondta, hogy a múzeum már megkezdte az előkészületeket a kép elhelyezésére. A kép méretében jelentősen eltér az említett és jól ismert Thorma óriás festményektől. A Budavár bevétele (1849), vagy máshol Budavár visszafoglalása 1849 című alkotás egy sajátos keretet kap majd, az elhelyezésének helyszínét pedig már kiválasztották, ahonnan a korábbi képeket a múzeum más kiállító terében helyezték el. A 34 ezer Euró értékűre becsült művet különleges biztosítás mellett kell majd a szakembereknek Halasra juttatni. A múzeum életében egyébként ilyen és ettől nagyobb értékű képek is kerültek kölcsön elhelyezésre a múltban és jól ismerik a szükséges protokollt – jelentette ki a múzeumvezető.

Kocsisné Varga Zsuzsa, a Thorma János Múzeum igazgatója

Bányai Gábor országgyűlési képviselő, a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos szimbolikus jelentőségűnek tartja a három kép Kiskunhalason történő együttes megjelenítését. Mint mondta ezen Thorma festmények együttes kiállítása szép ívű témát nyújtanak majd a látogatóknak, de művészettörténeti szempontból is különleges lesz a közös elhelyezés. A kormánybiztos kihangsúlyozta, hogy a nemzeti érzéseket erősítő  2 méter széles és 1,20 méter magas Thorma kép kiállítása a másik alkotások mellett méltó körülményeket teremt az idei halasi március 15-i megemlékezéshez. A kormánybiztos  valószínűsítette, hogy sok magyar ember kívánja majd megtekinteni a trilógiát, amely zarándok helye lehet a 48-49-es események iránt művészeti szempontból érdeklődőknek.

Bányai Gábor kormánybiztos és Fülöp Róbert polgármester, a jelenleg kiállított Budavár visszavétele reprodukció előtt

A festmény Kiskunhalasra hozatala komoly szakmai felügyelet mellett történik - mondta el Vincze Bálint, a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. ügyvezetője. A becsomagolás, a szállítás, a kicsomagolás és a kép elhelyezése is szakszerű logisztikát kíván, amelynek költségei sem kevesek. A sajtótájékoztató helyszínén a teremben már leemelték a képeket, amelyek helyére szánják a Budavár bevételét elhelyezni. A kép megérkezése miatt egy ideig majd a terem látogatása szünetelni fog.

Vincze Bálint, a Halasi Városmenedzser Nonprofit Kft. ügyvezetője

A sajtótájékoztató tovább részleteit a Halas Televízió ma este 19 órakor kezdődő hírnaplójában ismerhetik meg olvasóink!

Kép-szöveg: Kovács Iván