Tóthné Irénkére emlékezünk
Közélet

Tóthné Irénkére emlékezünk

Elhunyt Tóth Istvánné vagy ahogy mindenki ismerte Tóthné Irénke volt országgyűlési képviselő, a Családsegítő Szolgálat megalapítója, köztiszteletnek és szeretetnek örvendő szociális szakember. Tartalmas élete során mindig az ember, a humánum, a másokon való segítés volt előtérben. Irénkét 81 esztendős korában érte a halál.

Gyászol a halasi közélet, a város elveszítette egyik emblematikus szociális szakemberét. Nyolcvanegy esztendős korában elhunyt Tóth Istvánné, Kiskunhalas volt országgyűlési képviselője, vagy ahogy mindenki hívta: a Tóthné Irénke. A szomorú hírt fia, Tóth Péter jelentette meg hétfőn reggel a közösségi oldalán. A Halasi Almanach szerint 1941. október 19-én született, a Szilády Áron Gimnáziumban érettségizett. István fiuk betegsége miatt szervezte meg Kiskunhalason a Mozgássérült Gyermekek Intézetének építését, a Nemzetközi Pető Intézet első vidéki részlegeként, a város lakosainak támogatásával nyílt meg 1982-ben. Az 1985-90 között az első kettős jelölésű választáson Kiskunhalas országgyűlési képviselőjévé választották, ahol az egészségügyi és szociális bizottságban dolgozott. Számos indítvánnyal vett részt főleg a betegekkel, mozgássérültekkel kapcsolatos törvények kezdeményezésében.

1993- ban - mentálhigiénés szakosító oklevél megszerzése után - a város vezetése megbízta a Családsegítő Szolgálat megszervezésével, amelynek aztán vezetője is volt 12 éven át, nyugdíjazásáig. Ez idő alatt épült ki a Szolgálat keretei között az ifjúsági átmeneti szálló az állami gondozásból kikerült fiatalok számára, a férfi hajléktalan szálló, krízisotthon családok részére, illetve családok átmeneti otthona. 1999-ben mediációs (fájdalommentes konfliktus-kezelés) alapképzésben vett részt. Megszerzett ismereteit, tapasztalatait továbbra is a város rendelkezésére szerette volna bocsátani, ezért 1999-ben létrehozta az Albert Schweitzer Segítő Szolgálat Alapítványt. Nyugdíjas évei alatt is aktív volt, amíg egészsége engedte, sokszor vendégeskedett szerkesztőségünkben. Mindenkihez volt egy jó szava és temperamentuma inspirálóan hatott mindenkire. Halálával pótolhatatlan veszteség érte a halasi közéletet, szociális szférát. A család gyászában mi is osztozunk!