Trianonról a könyvtárban
Közélet

Trianonról a könyvtárban

A Martonosi Pál Városi Könyvtárban június 5-én este Ujváry Gábor történész tartott előadást a Pásztortűz Egyesület szervezésében. A Veritas Történetkutató Intézet munkatársa a trianoni békeszerződésről beszélt a történetírás vonatkozásában. 

A keddi program résztvevőit Végső István köszöntötte. A Pásztortűz Egyesület elnöke elmondta, ez az előadás szervezetük első félévének záró rendezvénye. Tóbiás Anna a kiskunhalasi Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület képviseletében olvasott fel Trianonról, majd történeti előadás következett. Ujváry Gábor, a Veritas-intézet munkatársa rámutatott, Trianon szinte minden magyar családot érint. A magyarok a legnagyobb traumának ezt az 1920. június 4-én Versaillesben aláírt békeszerződést gondolják. E dokumentum többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta a háborúban vesztes Magyarország új határait. 

Hangsúlyozta: Magyarország olyan regionális központjait vesztette el, mint Pozsony, Kassa, Szabadka és Marosvásárhely. Ezeket nem lehetett rövid idő alatt pótolni. Ujváry Gábor fő témája az volt, hogy 1918 és 1920 között miként vélekedtek a történetírók Trianonról. Ismertette Szekfű Gyula, Angyal Dávid, Beöthy Zsolt és Berzevitzy Albert gondolatait.