Turisztikai bázisainkon sokszínű a szálláskínálat
Közélet

Turisztikai bázisainkon sokszínű a szálláskínálat

Magyarországon jelentős gazdasági szerepet tölt be a turizmus, amelynek alapja, hogy turisztikai bázisokkal rendelkezik és megfelelő elhelyezési, vendéglátási kapacitással bír. Mind a hazai, mind a külföldi turisták jellemzőek az országunkban. Az alföldi régiónk fontos része, sajátos jellemzői miatt a turizmusnak, amelyek a szállások tekintetében sokszínűséget mutatnak. A szállások között megtalálhatók hotelek, motelek, közösségi szobakiadások, munkás vagy dolgozói szállók és egyéni vállalkozásokként működő szállásadók, apartman házak.

Régiónk, Bács-Kiskun megye és a Dél-alföld turisztikai szempontból fellendülési korszakát éli. A térség értékeit, látnivalóit, látogatói vonzerejét az utóbbi egy-két évtizedben látványos turisztikai fejlesztések teszik egyre vonzóbbá a hazai és a külföldi vendégek részére. Azt el kell mondani, hogy alföldi síkvidéki jellege miatt a térség kevésbé attraktív turisztikai élményeket kínál első látásra, szemben a tengerparti, vagy hegyvidéki térségekkel szemben. Ugyanakkor egységes tájai, szikes tavai, végeláthatatlan pusztái, cserjékkel, homokbuckákkal szegdelt területei, jellemzői növény és állatvilága sajátos természeti összkép élményt nyújt az idelátogatóknak. Ezt egyre inkább tapasztalják az itt élők, amit az egyre szaporodó vendéglátóhely és szállásadó vállalkozások számának növekedése is igazol.

A természeti szépségek mellett az ember által létrehozott értékek, a helyi értékek, termékek is erősítik a térség turisztikai vonzerejét. A régiónkban található Magyarország egyik legjelentősebb borvidéke, a Hajós-Bajai borvidék. Számos pincészet várja a vendégeket borkóstoló, a vidéket bemutató programokkal, amelyekhez megfelelő szállás kapacitást is nyújtani tud a régió. Ugyancsak fontos turisztikai vonzerő a népművészet, a hímzések, festések, szövések, csipkevarrás, kékfestő, bőrdíszmű és ezen mesterségek kiállításai. A nagyobb településeken múzeumok, állandó, vagy időszakos képtárlatok találhatók, látogatóközpontok várják a vendégeket. A fürdő kultúra is komoly vonzerőt jelent a hazai és a külföldi látogatóknak egyaránt térségünkben. Így tehát ezen értékeket hordozó területekhez, településekhez köthetők a régió turisztikai bázisai. A nagyobb városok, a megyeszékhely Kecskemét, a járási központok Bácsalmás, Baja, Dunavecse, Jánoshalma, Kalocsa, Kiskőrös, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Kiskunmajsa, Kunszentmiklós, Tiszakécske a turisztikai bázisok.

A turisztikai bázisok és környezetük, a kisebb települések is rendelkeznek jobbnál jobb szállás lehetőségekkel. Hotelek tekintetében a nagyobb városokban találják meg számításaikat a vendégek. A fentebb felsorolt járásközpontok többsége rendelkezik hotelekkel. A főbb útvonalak mentén motelek találhatók. Mivel a térség közel van a magyar-szerb viszonylatú déli határhoz és nemzetközi főútvonalak - sőt autópálya - is áthúzódnak a régión így a szállásadás népszerű vállalkozási forma lett. Kiadó szobák apartmanok sora áll rendelkezésre. Ezek egy jelentős része a közösségi szállásfoglaló helyeken elérhető (Booking, Airbnb, szallas.hu, stb.).

Árak tekintetében a nemzetközi trendeknek megfelelő lehetőségek kínálkoznak. A magasabb minőségű szobákért, elhelyezkedésért és egyéb kiegészítő szolgáltatásokért (pl: programszervezés, étkezés, kölcsönzés) többet kell fizetni. A kevésbé magas igények értelemszerűen alacsonyabb árakat érvényesítenek. A szállások legtöbbje saját honlappal, foglalási rendszerrel működnek. A szállásadók segítőkészek és jellemzően beszélnek idegen nyelvet (angol, német). A szállásokért a nemzeti valutában, de Euróban, készpénzzel és bankkártyás fizetéssel is lehetőség nyílik. A szállások többségében a vendéglátás és az étkezési lehetőség biztosítása alapszolgáltatás. Csoportos szállásadásomra is mód nyílik. Egyágyas-kétágyas szobák a jellemzőek. A szünidőben az oktatási intézmények kollégiumai (előre jelezve) is alternatíva lehet csoportok számára. Az ilyen jellegű foglalásokat célszerű közvetlen a kollégium elérhetőségein időben egyeztetni. Az utóbbi időszakban exkluzív munkásszállók is szállás lehetőséget adnak, amely egy új és feltörekvő ágazata a magyarországi szállásadásnak. Erre jó példa az elmúlt hónapban megnyílt Misztrál szálló Kiskunhalason.

Összességében tehát a régió szállás szolgáltatása és kapacitása kiváló és változatos lehetőségeket kínál a térségbe érkező vendégeknek.

Kép-szöveg: Kovács Iván
Misztrál fotók: Jáger Levente

The project is co-financed by the Governments of Czechia, Hungary, Poland and Slovakia through Visegrad Grants from International Visegrad Fund. The mission of the fund is to advance ideas for sustainable regional cooperation in Central Europe.

A projektet a Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia kormánya társfinanszírozza a Nemzetközi Visegrádi Alap Visegrádi Támogatások keretében. Az alap küldetése a fenntartható közép-európai regionális együttműködésre vonatkozó ötletek előmozdítása.

#VisegradFund, #V4, #Visegrad