Új tanév, új korszak a Kertvárosi Általános Iskolában (galéria)
Közélet

Új tanév, új korszak a Kertvárosi Általános Iskolában (galéria)

Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola fejlesztésének projektzáró rendezvénye, egyben az oktatási intézmény tanévnyitója történt meg hétfő délután. Több százan vettek részt a kulturális műsorokkal tűzdelt, ünnepélyes eseményen. Mások mellett köszöntőt mondott Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár. Az új épületszárnyat be is járták a vendégek.

A Kiskőrösi Tankerületi Központ 489,13 millió forint európai uniós és kormányzati támogatás segítségével (EFOP-4.1.2-17-2017-00019 azonosító számú „Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola fejlesztése”) valósította meg az infrastrukturális fejlesztést a Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskolában. A fejlesztés célja volt a minőségi és befogadó oktatási környezet; a hatékony nevelés infrastrukturális feltételeinek, valamint a mindennapos testnevelés lehetőségeinek megteremtése és szélesítése, illetve a költséghatékony üzemeltetés biztosítása.

A kétszintes, új épületszárny külső látképe

A projektzáróra, ami egyben tanévnyitó is volt, szülők, diákok, meghívott vendégek érkeztek. Megtelt a tornacsarnok lelátója és küzdőtere az eseményen résztvevőkkel. Megjelentek Kiskunhalas oktatási intézményeinek vezetői, gazdasági társaságok képviselői, önkormányzati képviselők és városvezetők. Meghívott vendégként szót kapott Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke, Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerület Központ igazgatója, Bányai Gábor országgyűlési képviselő és Fülöp Róbert polgármester. Az iskola látványos, a nemzeti hagyományokat tükröző kulturális műsorral készült, amelyben népi tánc, dalos gyermekjátékok, versmondás is szerepeltek. A tanévnyitót Laskovicsné Terzics Edit, a Kertvárosi Általános Iskola igazgatója tartotta.

A résztvevők közösen énekelték el a Himnuszt a rendezvény kezdetén

A köszöntők sorát Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kezdte, aki külön kiemelte és üdvözölte Bányai Gábor országgyűlési képviselő. Örömét fejezte ki, hogy a hosszan tartó betegségét követően újra egészségesen és tettre készen találkozhatott a képviselővel.  Elismerését fejezte ki Bányai Gábornak a térségért és ezért a projektért végzett lobbi tevékenységért. Az államtitkár megköszönte a pedagógus szakma felé, hogy az elmúlt másfél év nehézségei ellenére is jó munkát végeztek. Úgy vélte, hogy az elkövetkezendő tanévben is eredményes munkavégzés történik.

Laskovicsné Terzics Edit igazgató, Dr. Maruzsa Zoltán államtitkár, Vágó Ferencné tankerület igazgató és Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke (balról-jobbra)

Dr. Maruzsa tájékoztatást adott arról, hogy mintegy 4000 iskolai épülethez tudtak hozzányúlni országszerte az utóbbi időben és a következő 10 hónapban továbbiakról születik döntés. A halasi egy jó példája az országos fejlesztési sorozatnak és a látottak alapján bizakodását fejezte ki, hogy jól fog hasznosulni az új épületszárny a diákok oktatásában. Arra is kitért az államtitkár, hogy az új uniós pénzügyi ciklusban is számíthat a térség oktatásfejlesztésre, amelynek irányait Bányai Gáborral már korábban részben egyezették.

Néptáncbemutató részlet a tanévnyitó közönsége előtt

Az államtitkári gondolatokat követően Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke köszöntötte a jelenlévőket. Az elnök asszony országos kitekintést adott az elnyert, hasonló oktatási területen megvalósuló uniós és kormányzati forrásból finanszírozott fejlesztésekre. Elmondta, hogy a 2014-ben elnyert EU-s 63 milliárdot időközben a kormány 20 milliárd forinttal bővítette. Országszerte folyamatosak a projektzárások és megtörténnek az elkészült beruházások átadásai úgy, mint most Halason. Kiemelte, hogy nem csak épületfejlesztés, hanem eszközpark bővítés is történik. A tanulók a most átadott új épületrészben például jól felszerelt természettudományi laborral, táncteremmel is segítséget kapnak az ismereteik bővítéséhez. Az épülethez, az újdonságai felfedezéséhez, kihasználásához hoz sok sikert kívánt az államtitkár.

Fülöp Róbert polgármester köszönti a résztvevőket

Vágó Ferencné, a Kiskőrösi Tankerület Központ igazgatója mutatta be a projektet. Az igazgatónő elmondta, 489,13 millió forint európai uniós és kormányzati támogatás segítségével valósult meg az infrastrukturális fejlesztés, ami vissza nem térítendő, százszázalékos intenzitású. A beruházás magában foglalta a meglévő intézmény korszerűsítését, bővítését, az intézmény működéséhez szükséges eszközök beszerzését, illetve egyéb járulékos beruházási elemeket. Az Iskola épületének északi oldalához 600 m2 alapterületű új épületszárny épült.

Szemle a tanteremben: Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ elnöke és Dr. Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár

Az új szárnyban kialakításra került 2 új tanterem, egy természettudományi szaktanterem, a képzőművészeti és zenei oktatást segítő multifunkciós tanterem, a néptánc tanítás céljára egy új terem, a néptáncosok számára nemenként elkülönített öltöző, WC, tusoló, valamint itt kapott helyet az új melegítő konyha és egy tágas ebédlő. Az igazgató asszony köszöntet mondott a tervezőknek, a kivitelezőknek és a közreműködő szervezetek vezetőinek és arra kérte a diákságot, hogy vigyázzanak az iskolára, az eszközökre, hogy hosszú időn keresztül szolgálhassa a térség oktatását. A részletes bemutatáshoz katt ide!

Kisdiákok műsora

A projekt bemutatót követően Bányai Gábor országgyűlési képviselő emelkedett szóra. A képviselő a választókerületi oktatási intézmények fejlesztésére kitérve elmondta, hogy a 23 településből 17-ben minden iskolában történt valamilyen beruházás, fejlesztés eltérő mértékben.  Azt is elmondta, hogy az egyház által fenntartott iskolákban is óriási fejlesztések történtek és történnek. Kihangsúlyozta beszédében, hogy tudja, van még tenni való, többek között Halason is. Megnevezte a Felsővárosi Általános Iskolát és a Bernáth Lajos Kollégiumot, amelyek még nem jutottak jelentős felújítási lehetőséghez, de ígérte, hogy a vezetőkkel beszélgetve kialakítják a terveket. Biztatta a jelenlévő szülőket, hogy segítsék az iskolát, a pedagógusokat, mert nagy kihívás a gyermekek képzése, nevelése. A képviselő az új tanévhez sok sikert kívánt diákoknak és a pedagógusoknak.

Bányai Gábor országgyűlési képviselő

Végül Fülöp Róbert polgármester köszöntötte az esemény résztvevőit. Beszédének első részében kifejezte örömét, hogy Bányai Gábort itt láthatja és hallhatja a projektátadón és jó egészséget kívánt neki. A városvezető elégedettségének adott hangot, hogy újabb oktatási intézmény, jelentős beruházása valósult meg. Elmondta, hogy az iskolák fenntarthatóságához megfelelő gyermekszám kell. Egy ilyen fejlesztés vonzó lesz a gyermekeknek, amit a maga módján az önkormányzat is igyekszik segíteni például a babacsomaggal, az elsősöknek adandó iskolacsomaggal. A polgármester jó körülményeket tapasztal az iskolákban, amit a kertvárosi fejlesztés erősít. Végül jó munkát és sok sikert kívánt Kiskunhalas polgármestere az iskolának.

Hajnal Gabriella, Laskovicsné Terzics Edit, Vágó Ferencné az új épületszárny folyosóján (balról jobbra)

A köszöntők és beszédek után Laskovicsné Terzics Edit, a Kertvárosi Általános Iskola igazgatója megtartotta a 2021/22-es tanévnyitót. Az igazgatónő a hivatalos vendégek mellett külön köszöntötte az első osztályosokat, akik ma először lépték át az iskola küszöbét, hogy megkezdjék az alapképzést. Megköszönte az elmúlt 30 év iskolavezetőinek, pedagógusainak a munkáját is, akik nagyon sokat hozzátettek ahhoz, hogy az iskola itt tartson. A vezető kifejezte azt is, hogy nem csak új tanévet, de új korszakot is kezd Kiskunhalasi Kertvárosi Általános Iskola.

Laskovsicsné Terzics Edit, az iskola igazgatója beszédét követően

Új épületszárnnyal bővült, megújult iskolaudvarral, új bútorokkal, oktatási eszközökkel. Kihangsúlyozta az iskola igazgatója, hogy az elmúlt két év járványügyi helyzete bizony komoly nehézségek elé állította a pedagóguskart és a háttér feladatokat ellátó személyzetet. Sikerrel megoldották a szükségessé vált online oktatást. Beszámolt az iskola személyügyi változásairól, a különböző várható oktatási, képzési feladatokról. Szólt közvetlen a diákokhoz. Reményét fejezte ki, hogy kipihenték magukat és újult erővel kezdik a tanévet és szeretnek majd a „Kertvárosiba” járni. A nyolcadikos tanulókhoz is külön szólt az igazgatónő, és biztatta őket a jó teljesítményre tanulmányaik befejeztével. Azt is elmondta, hogy nem csupán a tudás átadása vár a diákokra, hanem törekszenek programokkal, a közösségi élet szervezésével is kötni a tanulókat az intézményhez és egymáshoz. Az új tanévben is együttműködést kért a szülőktől és jó munkát kívánt diáknak, tanárnak!

A műsorban résztvevő diákok, már megkönnyebbülten az előadásukat követően

A köszöntőket követően a vendégek megtekintették az iskolát, különös figyelemmel az új épületszárnyat és a megújult iskolaudvart. A bejárást követően állófogadáson látták vendégül a meghívottakat. A rendezvény szakmai és baráti beszélgetéssel zárult.