(►) Új trendek a gasztronómiában – látványfőzés a Váriban
Közélet

(►) Új trendek a gasztronómiában – látványfőzés a Váriban

Sercegett a sült a serpenyőben, szálltak a finom illatok és érdeklődve figyeltek a diákok a Vári Szabó Szakképző Iskola tanéttermében. Mesterszakácsok tartottak látványfőzést a vendéglátós tanulóknak. Liptai Zoltán olimpiai ezüst- és bronzérmes mesterszakács és Gusztonyi László mesterszakács hajdanán az iskola növendékei voltak, így szívesen igent mondtak a meghívásra.

Az volt a célunk, hogy bemutassuk a diákoknak, hogy egy jó szakmával milyen magas szintre lehet jutni. A két mesterszakács pályafutása jó példa lehet a tanulóinknak – nyilatkozta Szabó Edina igazgató és Illés Lajos tanár a rendhagyó tanóráról.

A profi szakácsok sok hasznos információt megosztottak a fiatalokkal. Kiemelt téma volt az egészséges táplálkozás és az új tálalási trendek bemutatása. Sertés szűz, friss zöld fűszerekkel és salátával volt az egyik fogás, amit a mesterek kétféle tálalásban mutattak be. Aztán jött egy igazi kuriózum. A friss vörös tonhal Indonéziából érkezett és prémiumételnek számít, még a mesterszakácsok sem találkoznak vele minden nap.

husika

A mesterszakácsok szerint a fogyasztási szokások elmozdultak az igényesség felé. Egészséges és finomfalatokat pedig nem csak különleges, hanem olcsóbb alapanyagokból is elő lehet állítani. És fontos, hogy szívvel-lélekkel készüljön az étel, ahogy történt ez a mostani látványfőzésen is.

nezok

Saját szakácskönyvek, szaklapokban megjelent receptek, publikációk, saját internetes oldal, olimpiai ezüst és bronzérem bizonyítják a halasról indult Liptai Zoltán munkásságát és lehet, hogy jön az újabb megmérettetés. – Idén ismét lesz szakácsolimpia, gondolkodom rajta, hogy ezúttal is elindulok, hiszen ez egy jó kihívás – nyilatkozta Liptai Zoltán.

Gasztonyi László nemrég lett mesterszakács. A fiatalokat arra biztatja, hogy tanuljanak, képezzék magukat és ne féljenek az új trendektől, legyenek nyitottak az újra, de közben őrizzék a hagyományokat is.

Arról, hogy merre tart a gasztronómia, hogy mik a legújabb trendek és mi történik a ma oly divatos magánházaknál tartott látványfőzéseken megtudhatják a jövő heti Halasi Tükörből.

Szöveg: Fehér Erika
Fotó: Pozsgai Ákos (GALÉRIA)