Változás: védettségi helyett oltási igazolvány és rövidebb karantén
Közélet

Változás: védettségi helyett oltási igazolvány és rövidebb karantén

Oltási igazolvánnyá alakul át február 15-étől a védettségi igazolvány - jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön, a Kormányinfón. Az is elhangzott, hogy lerövidül majd a karanténkötelezettség ideje. A kormány ugyanakkor azt javasolja, hogy mindenki oltassa be magát a koronavírus ellen.

Fontos bejelentések hangoztak el délelőtt a Kormányinfón. Feburár 15-től a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul át. Gulyás Gergely közölte: február 15-étől az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő - tette hozzá.A koronavíruson „átesettség fogalma" az omikronvariáns után mást fog jelenteni; nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget - fejtette ki. Hozzátette: nem kell új igazolványokat kiadni, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

Lerövidíti a kormány a koronavírus miatti karanténkötelezettség idejét. Gulyás Gergely kifejtette: felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni". Elmondta, az iskoláknál a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, mivel már ez a korosztály is kaphat oltást. Elhangzott, ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken, de csak azokra vonatkozik, akik oltatlanok. Az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de ha a technikai feltételek adottak, a karanténban lévő oltatlanoknak közvetíthető online is az oktatás - ismertette a miniszter.